Volledig scherm
© Thinkstock

Rechter: Oosterhouters hebben toch recht op huishoudelijke hulp

OOSTERHOUT - De 1.500 ouderen en gehandicapten in de gemeente Oosterhout die vanaf vorig jaar te horen kregen dat ze geen huishoudelijke hulp meer krijgen, hebben daar waarschijnlijk toch recht op. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in Nederland in conflicten tussen burgers en de overheid.

Die heeft bepaald dat gemeenten de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) die op 1 januari 2015 van kracht werd, niet als excuus mogen gebruiken om de poetshulp te schrappen.

De uitspraak betekent een overwinning voor de 400 van de 1.500 mensen in Oosterhout die bezwaar maakten tegen het schrappen van de hulp. Zoals de 75-jarige Gerda Voorham die vanwege rug- en knieklachten jarenlang hulp in de huishouding had, maar die vorig jaar tot haar grote schrik zag worden stopgezet.

,,Ouderen zijn vaak wat tam, protesteren niet. Maar dit laat zien dat het goed is om in opstand te komen. Al blijft het verdrietig dat het überhaupt nodig was'', aldus de bejaarde vrouw. Haar advocaat, Matthijs Vermaat uit Amsterdam, verwacht dat zijn cliënte op korte termijn de hulp weer zal krijgen. ,,Op basis van deze uitspraak kan de gemeente Oosterhout niet anders."

De gemeente Oosterhout, waar de gemeenteraad anderhalf jaar geleden unaniem voor het afschaffen van de huishoudelijke hulp stemde, wilde gisteren nauwelijks reageren op de uitspraak. ,,Of dit betekent dat de huishoudelijke hulp heringevoerd wordt, kunnen we nog niet zeggen. We bestuderen deze uitspraak'', aldus een woordvoerder.

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
328 stemmen