Volledig scherm

Rechter kritisch over aanpak gemeente Breda van Club Reeperbahn

De rechtbank heeft zich donderdagochtend uiterst kritisch uitgelaten over de houding van de gemeente Breda in het al jaren slepende geschil rond bordeel Club Reeperbahn. De seksclub aan de Belcrumweg werd eind 2013 op last van toenmalig burgemeester Peter van der Velden voor een maand gesloten omdat bij politiecontroles enkele daar werkzame meisjes geen werkvergunning konden laten zien.

Omdat kort daarop de exploitatievergunning afliep, moest eigenaar Juan Carlos Reina een nieuwe aanvragen. Maar die werd door de gemeente geweigerd. Sindsdien is het bordeel, ondanks juridische pogingen het weer open te krijgen, gesloten.

Bij de rechtbank werd gisteren de zaak behandeld die de echtgenote van Reina , Hanane Beyd, tegen de gemeente had aangespannen. Beyd liet de seksclub vorig jaar op haar naam zetten en vroeg de gemeente om een nieuwe exploitatievergunning op haar naam. Maar ook die werd geweigerd.

Bij de rechtbank werd donderdagochtend duidelijk dat de gemeente vermoedt dat niet Beyd in de praktijk de club gaat runnen, maar dat het een dekmantel is en in werkelijk haar echtgenote en schoonvader Paco Reina aan de touwtjes blijven trekken.

Om dat vermoeden kracht bij te zetten voerde de gemeente aan dat dit eerder ook al zou zijn gebeurd. Toen de club nog op naam van Beyd's echtgenoot Juan Carlos Reina stond werd bij controles diverse malen diens vader Paco aangetroffen. 'Die liet weten de baas te zijn, ging over de kluis en nam personeel aan. Hij was in werkelijkheid de exploitant', aldus de ambtenaar die gisterochtend de gemeente bij de rechtbank vertegenwoordigde.

Een beschuldiging met verstrekkende gevolgen. Want liegen over wie de exploitatie voert is strafbaar. En op basis daarvan zou ook Beyd niet in aanmerking komen voor een nieuwe vergunning.

Volgens de advocaat van Beyd, mr. Corné Spitters, was Paco Reina inderdaad geregeld in de zaak te vinden, maar trad daar slechts als beheerder op. Bestuursrechter Sharon Ketelaars leek tijdens de zitting in dat verhaal mee te gaan en zette grote vraagtekens bij het 'bewijs' van de gemeente dat de schoonvader de eigenlijke exploitant was.

,,Waar blijkt dat dan uit? Als je als beheerder personeel aanneemt, ben je dan direct exploitant?'', vroeg ze de ambtenaar die daar het antwoord schuldig op moest blijven.

Volgens advocaat Spitters is de gemeente Breda er alles aan gelegen 'betaalde seks' uit Breda te verdrijven en haalt ze daarbij alles uit de kast om dat doel te bereiken. Hij noemde nog een ander voorbeeld om die bewering te staven. Zo liet de gemeente vorig jaar een controle in de panden van de club uitvoeren, precies op de dag dat de echtgenote van Reina op een hoorzitting moest verschijnen. In het rapport over de controle dat naar de rechtbank werd gestuurd, werd vervolgens geschreven dat niet de echtgenote maar schoonvader Paco ten tonele verscheen om de deur te openen. Volgens de gemeente het zoveelste bewijs wie er echt aan de touwtjes trekt bij Club Reeperbahn.

Maar ook daar bleek de rechter niet van onder de indruk. ,,Wat zegt dat nou?'', wilde ze van de gemeente-ambtenaar weten die ook daar weinig antwoord op. Dat van diezelfde controle bovendien meerdere rapporten met een van elkaar afwijkende inhoud werden gemaakt, bleef bij de zitting onbesproken. De rechter doet over zes weken uitspraak.

Advocaat Spitters toonde zich na afloop van de zitting optimistisch. ,,Ik ben optimistisch dat dit voor ons goed afloopt', aldus de raadsman.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
95 stemmen