Volledig scherm
De koffer waar de 13-jarige Kadija in werd gevonden. Hoe zij precies aan haar einde kwam werd nooit duidelijk. foto Johan van Gurp

Recherchechef denkt na 40 jaar nog aan dode Kadija (longread)

BREDA/LEEUWARDEN - Een echtpaar dat op 1 augustus 1976 de hond uitlaat in de Bredase Bouwerijstraat, tussen Boschstraat en Kennedylaan, doet daar een gruwelijke vondst. Op straat staat een grote koffer met een lijk erin. Op het lichaam krioelt het van de maden. Het hoofd ligt los achter het lijf; de linkerhand ontbreekt. Het slachtoffer is een jonge vrouw. Ze blijkt nog maagd.

Het is de enige zaak waarover Leen Diepenhorst (70), voormalig chef recherche van de Bredase politie, nog een dossiertje heeft bewaard. Onder zijn arm klemt hij een mapje met artikelen en notities over de geruchtmakende zaak.

We spreken elkaar in Leeuwarden, waar Diepenhorst van 1992 tot 2006 (plaatsvervangend) korpschef was. Hij denkt nog geregeld terug aan zijn tijd in Breda. En dan komt steeds die ene zaak op zijn netvlies. "De kranten stonden er bol van, iedereen sprak erover", zegt Diepenhorst.

Het leek een lastig onderzoek te worden. "We hadden aanvankelijk niks. Geen identiteit van het slachtoffer en geen spoor van de dader. Het enige aanknopingspunt was de koffer. Die was nieuw. Er zat een label in van Tiny's Lederwaren. Hij bleek op zaterdag verkocht aan een buitenlandse man met een Frans accent. Die liet hem netjes inpakken."

Slim speurwerk, met rechercheurs vermomd als vuilnismannen, brengt het pakpapier boven water. Het komt uit een vuilniszak van de Boschstraat 21. Op dat adres vindt de politie een horrorkelder met op de grond de afdruk van een lijk, oud bloed, ongedierte en restanten van de ontbrekende hand. Bewoner El Miloud Ounzi (36), een Marokkaanse fabrieksarbeider, wordt opgepakt. Hij bekent al snel.

Wie het slachtoffer is, valt moeilijker te achterhalen. De gouden tip komt uit de Koepel. Een gedetineerde vrachtwagenchauffeur meldt zich na een uitzending van Tros Aktua. Diepenhorst: "Dat leverde in die tijd veel discussie op. Moest je misdaad wel zo op tv brengen, hoe zat het met de privacy? Maar ik zei: als de wet het niet verbiedt, moet je het benutten. Ik was niet met peanuts bezig, maar met levensdelicten."

De trucker helpt de politie aan een polaroidfoto van twee meisjes, liftsters uit Parijs. Diepenhorst: "Toen we die foto aan de verdachte toonden, zei hij meteen: 'Dat is ze'." Het dode meisje blijkt de Marokkaanse Kadija el Baz. Ze is als 13-jarige weggelopen van haar ouders in Villejuif, een voorstad van Parijs. Kadija is naar Breda gelift, op 25 februari in drugscafé Don Quichot beland en na een avond vol drank met Ounzi naar huis gegaan. Daar liep het fout af.

De zaak krijgt nog een bizarre wending. Volgens Ounzi heeft Kadija zichzelf bij een ruzie in zijn huis dodelijk verwond met haar eigen stiletto. Omdat moord of doodslag niet kan worden bewezen, krijgt hij slechts acht maanden cel wegens het verstoppen van het lijk. Na drie maanden voorarrest komt hij tijdelijk vrij. Kort voordat hij zijn resterende straf moet uitzitten, in januari 1977, verongelukt Ounzi op de Oosterhoutseweg in Teteringen.

Frustrerend voor een rechercheur? "Nee. Wij hebben gedaan wat we konden. De zaak was rond. Het enige wat we niet wisten, is wat er precies is gebeurd in dat huis aan de Boschstraat. Dat konden we ook niet achterhalen. Het kán zijn gegaan zoals Ounzi heeft beschreven. Uit verhalen bleek dat het meisje graag mannen paaide; maar als puntje bij paaltje kwam, gaf ze niet thuis en kon ze heel agressief zijn. Het was geen Kadija om zonder handschoenen aan te pakken."

Volledig scherm
De koffermoord bleef Leen Diepstraten, die het onderzoek destijds leidde, tot op de dag van vandaag bij. foto Carl Mureau

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
1196 stemmen