Volledig scherm
Merrie Soraya de la Cour (17 jaar) in de CT-scan Foto Chris van Klinken / Pix4Profs

Radioactieve hond en een paard door de scanner in Roosendaal (video)

ROOSENDAAL - Dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal heeft sinds kort de unieke combinatie van een grote CT-scan én een gammacamera. Hiermee zijn zij de eerste kliniek in Nederland. Bekijk meer foto's in het fotoalbum

Hoefgetrappel geeft de komst van merrie Soraya de la Cour uit Nieuw-Vossemeer aan. Vandaag wordt ze volledig doorgelicht. Letterlijk, want er staan een CT-scan én een blik met een gammacamera op de planning. Een uitzonderlijke combinatie.

"Er zijn slechts twee van deze grote CT-scanners met beweegbare vloer in Nederland. Eén staat op de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en Dierenhospitaal Visdonk is de eerste privékliniek. Er staan in Nederland drie gammacamera's voor paarden. Wij zijn de enige kliniek die deze combinatie aanbiedt", vertelt Gerda Broos, praktijkmanager van de Dierenhospitaal Visdonk.

Twintig seconden
Ondertussen stapt de merrie de ruimte binnen. Ze krijgt een licht roesje van paraveterinair Peter van Dijke. "Dit is een kleine dosis. Deze is over een half uurtje uitgewerkt." Eigenaresse Patricia Knop begeleidt Soraya de beweegbare vloer op, zodat ze voor de scanner staat. Het nemen van de scan duurt gemiddeld twintig seconden. Op de computer verschijnt de foto; een 3D-scan van een paardenhoofd.

"Zeer gedetailleerd. Je ziet hier veel meer op dan op een röntgenfoto, die slechts één richting weergeeft. Vroeger moest je soms meerdere foto's maken, voordat je iedere hoek had belicht en dan nog heb je minder detail", legt behandelend dierenarts Mark van der Harst uit. Hij is gespecialiseerd in paardenchirurgie en ziet alleen maar voordelen.

"Voor deze scan hoeft het paard geen narcose en hoeft ze niet te gaan liggen. Ze kan rechtop blijven staan en een half uurtje later is het rustgevende middel uitgewerkt. Het paard kan dezelfde dag nog naar huis. Als we andere lichaamsdelen moeten vastleggen, is de verstelbare vloer echt een uitkomst", somt Van der Harst op.

Zaterdag is de kliniek aan de Visdonkseweg in Roosendaal officieel heropend. 

Lees woensdag meer in BN DeStem en bekijk hieronder video van de behandeling

Volledig scherm
Merrie Soraya de la Cour (17 jaar) in de CT-scan Foto Dierenhospitaal Roosendaal
Volledig scherm
Foto Chris van Klinken / Pix4Profs
Volledig scherm
3d scan van merrie Soraya de la Cour (17 jaar) Foto Dierenhospitaal Roosendaal
Volledig scherm
Merrie Soraya de la Cour (17 jaar) in de CT-scan Foto Dierenhospitaal Roosendaal
Volledig scherm
Radioactieve hond.
Dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal heeft sinds kort de unieke combinatie van een grote CT-scan én een gammacamera. Hiermee zijn zij de eerste kliniek in Nederland. Video: Cobine van der Louw

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
EINDE
0-2
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
EINDE
1-1
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo VVV-VenloVVV
90'+3'
0-1
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC TwenteTWE
RUST
1-0
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
707 stemmen