Volledig scherm
Vincent van Goghhuis in Zundert. © BN DeStem

'Raad voor Cultuur schoffeert Brabant'

DEN BOSCH - Bij de verdeling van cultuurgeld komt Brabant er in verhouding tot de Randstad maar bekaaid vanaf. Dat gevoel bekruipt Provinciale Staten, nu blijkt dat de Raad voor Cultuur adviseert om slechts vier Brabantse cultuurinstellingen financieel te steunen.

CDA-fractievoorzitter Marianne van der Sloot had vrijdag al een sommetje gemaakt: de Raad voor Cultuur besteed 2,5 euro aan elke Brabander. Elke Amsterdammer krijgt 266 euro. "Dat zijn nogal scheve verhoudingen", constateerde Van der Sloot. Om daarna aan cultuurgedeputeerde Henri Winkels te vragen: bent u niet boos en wat gaat u hier aan doen?

Op zijn diplomatiekst omschreef Swinkels het advies als 'niet helemaal correct'.

Instellingen die miskleunen zijn onder meer het Zuidelijk Toneel, Opera Zuid, maar bijvoorbeeld ook het Vincent van Goghhuis in Zundert.

Steun wordt wel geadviseerd voor de Philharmonie Zuidnederland, de stichting MU in Eindhoven den het Het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch en het ook in die plaats gevestigde Theater Aremis.

Van der Sloot vroeg zich af wat er gebeurt met al die instellingen die nu niets krijgen: "Een aantal van die clubs bevindt zich namelijk al in de gevarenzone."

Provinciebestuurder Swinkel zei dat hij 'zowel publiekelijk als via het lobbycircuit' zal laten weten dat hij het niet eens is met de gang van zaken. "En wat we in Brabant belangrijk vinden blijven we steunen. Maar dat moet wel binnen de begroting passen."

poll

Onderwijsinstellingen die ontgroeningen toestaan moeten worden gekort op hun budget.

Onderwijsinstellingen die ontgroeningen toestaan moeten worden gekort op hun budget.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
120 stemmen