Volledig scherm
© Thinkstock

Raad Geertruidenberg moet opnieuw naar geheimhouding kijken

RAAMSDONKSVEER - Ja, er moet een onkostenvergoeding worden betaald van 167 euro aan de SP-fractie. Maar echt straf? Nee, dat krijgt de gemeenteraad van Geertruidenberg niet van de rechter. "Het is wel een gevoelige tik op de vingers", meent SP-voorman Piet de Peuter.

"Men legt nogal gemakkelijk geheimhouding op. Ze weten dat ze voortaan moeten opletten." Die geheimhouding lag in dit geval op de vertrekregeling van een ambtenaar, die enkele jaren geleden seksueel getinte sms'jes uitwisselde met een toenmalig wethouder.

De SP besloot begin dit jaar in beroep te gaan. Terecht, meent de rechtbank. Die oordeelt dat een deel van de stukken onleesbaar moet worden gemaakt om de persoonlijke levenssfeer van de ambtenaar te beschermen, maar een complete geheimhouding gaat de rechter te ver. De raad meende daarnaast dat geheimhouding gewenst was om 'commotie te vermijden'. De rechter gaat hier niet in mee: "Commotie is inherent aan politiek."

Volgens burgemeester Willemijn van Hees heeft de raad juist eerder aan de SP voorgesteld om tot een compromis te komen door passages onleesbaar te maken. "Dat vond de SP toen niet afdoende. De uitspraak van de rechter bevestigt dat persoonsgegevens volstrekt geëerbiedigd moeten worden: niet alles mag openbaar worden."

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
686 stemmen