Volledig scherm
© Omroep Brabant

Provincie Brabant wil dokken voor belaagd Omroep Brabant

DEN BOSCH - De bezuinigingen op Omroep Brabant, en andere regionale omroepen, moeten zo snel mogelijk van de baan. De provincie Brabant moet voortaan weer opdraaien voor de financiering van de zender, die nu nog afhankelijk is van een bijdrage van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap OCW.

Provinciale Staten van Brabant vinden dat de 17 miljoen euro die staatssecretaris Dekker van OCW wil korten op de omroepen voorbij gaat aan het 'eminente belang' van deze media voor het brengen van regionaal en lokaal nieuws.

Acht fracties deden op aanzet van het Bredase SP-Statenlid Maurice Spapens met name een beroep op de Commissaris van de Koning, Wim van de Donk. Tenslotte sprak hij op de veertigste verjaardag van Omroep Brabant nog ferme taal: "Den Haag, kijk eens hoe we dat hier in Brabant doen. Blijf daar met je poten vanaf!"

Deze stellingname heeft blijkbaar geen indruk gemaakt op staatssecretaris Dekker. Hij wekt in ieder geval niet de indruk dat hij op korte termijn zijn voorstel gaat aanpassen.

Daarom moet het provinciebestuur nog maar eens flink aan de bel trekken, zodat de bezuinigingen van Dekker alsnog ongedaan worden gemaakt. Tegelijkertijd moet Brabant in overleg treden met de staatssecretaris om de financiering van Omroep Brabant weer via het Provinciefonds te laten lopen.

Cultuurgedeputeerde Henri Swinkels 'waardeert' de oproep van Spapens. "Ik zal me dan ook ten volle inzetten om de Tweede Kamer achter ons te krijgen", zei de provinciebestuurder.

VVD-Statenlid Inge Schüller vindt de motie 'veel te voorbarig en onnodig'. Ze vindt dat Omroep Brabant moet samenwerken met andere regionale zenders.

Louis Roks, PVV-Statenlid uit Etten-Leur was ook tegen: "De financiering van omroepen is geen kerntaak van de provincie."

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
148 stemmen