Volledig scherm
Het SBS-programma De Gevaarlijkste Wegen van Nederland kwam opnames maken van de verkeersituatie en sprak met slachtoffers van eerdere ongelukken in de straat. © Tom Hayes

Protest bewoners Meidoornstraat in Breda 'Iedere week ligt er wel eentje op de grond'

BREDA -  'Kijk dan, ze rijden Appie gewoon aan! Dit bedoel ik nou." Bets Timmers staat met de fotocamera in de hand bij het kruispunt Meidoornstraat - Tuinzigtlaan. De goedpraatse wijst op een bevriende buurtbewoner die oversteekt, samen met zijn kind dat hij zojuist heeft opgehaald bij basisschool De Boomgaard.

Dat kruispunt, dat gewraakte kruispunt, waar het vele verkeer keer op keer voor gevaarlijke situaties zorgt. Nu dus ook weer, maar 'Appie' kan uiteindelijk zonder kleerscheuren verder fietsen.

De bewoners van Tuinzigt zijn de verkeersonveilige Meidoornstraat zat, en laten dat deze donderdagmiddag weten ook. De situatie – met het drukke snelfietspad naast de evenzo drukke weg – is ze al jaren een doorn in het oog.

Een cameraploeg van SBS6 komt deze middag daarom langs om opnames te maken voor het programma De gevaarlijkste wegen van Nederland. En dat is het, vinden omwonenden ook.

Maar die bewoners, enthousiast en ongeduldig, willen actie, en wel nu. Voordat de programmamakers goed en wel zijn gearriveerd, heeft een stel fanatieke dames zich al demonstratief op het midden van de straat genesteld. Ze barricaderen de weg, zitten op groene plastic tuinstoelen. Met een auto versperren ze de weg. Verkeer verstopt, filevorming, een bus wil erlangs. De politie moet er uiteindelijk aan te pas komen om de vrouwen van de weg te halen.

"Kwam spontaan in ons op", verklaart Timmers de actie. "Luister, we strijden al veertig jaar voor een verkeersveilige straat. We doen het voor die kinderen daar, voor hun veiligheid." Chantal van der Kruijssen valt haar bij: "Iedere week ligt er hier wel eentje op de grond. Die drempels moeten hier weg, de bus weg en het vrachtverkeer weg."

De camera draait intussen, SBS interviewt buurtbewoners die eerder slachtoffer zijn geweest van een ongeluk in de straat. "We willen een statement maken naar gemeenten en overheden", legt Frank van der Stelt uit. Hij is de producer van het nieuwe SBS-programma. "Onze redactie zoekt naar wegen waar veel ongelukken of gevaarlijke situaties plaatsvinden. Zo kwamen we ook hier in Breda uit. Hoe gevaarlijk deze straat is? Voor een woonwijk moet ik zeggen dat het echt gevaarlijke situatues oplevert."

Dat vond ook de vertegenwoordiger van de ANWB die voor de camera's reageerde op de verkeerssituatie. "Ze was echt geschrokken", zegt regisseur van het programma Jeroen van Herwijnen. "We waren aan het filmen en plots werd een brommer bijna omver gereden door een auto. De ANWB gaat nu bemiddelen met de gemeente om tot een oplossing te komen."

Lees vrijdag meer in Bn DeStem

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (49%)
  • Oneens (51%)
513 stemmen