Volledig scherm
PIET NUIJTEN VOOR ZIJN OUDELIJKE HUIS OP LANDGOED DE HONDSDONK. © FOTO: EDWIN WIEKENS - PIX4PROFS

Prachtige jeugd van Peer van 't Gatbroek in boek over landgoederen rond Ulvenhout

ULVENHOUT - Weetjes en anekdotes van Piet Nuijten (86) zijn te lezen in boek over landgoederen rond Ulvenhout. Peer van 't Gatbroek is een bekend fenomeen in Ulvenhout. Jarenlang verscheen onder dit pseudoniem van Piet Nuijten een column in Weekblad Nieuw-Ginneken.

De 86-jarige Ulvenhouter, geboren op Anneville en getogen op Hondsdonk, weet over beide landgoederen rondom het kerkdorp heel wat te vertellen. Zo werd hij door heemkundekring Paulus van Daesdonck meermalen uitgenodigd om zijn historische kennis vol anekdotes uit zijn jeugdjaren over te dragen. Onlangs werden deze belevenissen opgenomen in het boek Landgoederen rondom Ulvenhout.

De nog immer kwieke en sociaal actieve Nuijten presenteerde het eerste exemplaar op zijn verjaardag op 12 juni aan een van de huidige bewoners van Anneville, baron Jan de Constant Rebecque.

Dat het onderwerp landgoederen leeft bij veel buurtgenoten, bleek uit de overweldigende belangstelling bij de presentatie van het boek vol nostalgische én actuele kleurenfoto's.

Nuijtens jeugdplaatsen Anneville en Hondsdonk krijgen in het boek over zeven landgoederen de meeste aandacht, omdat er ook persoonlijke herinneringen aan werden toegevoegd. Zo komt de lezer te weten dat de naam Peer van 't Gatbroek is afgeleid van Geersbroek, de buurtschap die grenst aan Anneville. In een van de huizen die thans bewoond wordt door baron Wim de Constant Rebecque werd Luijten geboren 'in een bedstee die nog muf rook van de oude kranten die er jarenlang in werden bewaard'.

Lees veel meer dinsdag in Bn DeStem

Volledig scherm
De enige buitenplaats rondom Ulvenhout met een kasteel in een gracht is het Slotje Bouvigne
Volledig scherm
Op landgoed Luchtenburg staat nog een tiendschuur uit 1713

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
523 stemmen