Volledig scherm
Dit jaar geen 3 Achteraf maar 4 Achteraf: diverse optredens van dweilbands in zaal Koch. © Edmund Messerschmidt/het fotoburo

Pompeblaozers winnen het festival 4 Achteraf in Kruisland

KRUISLAND - De Pompeblaozers uit Kruisland winnen het festival 4 Achteraf in Zaal Koch in Kruisland.

‘We moesten nog wel de confetti uit de trompet schudden”, zegt John ‘Trom’ van ZoMar Stemme. De dweilband uit Roosendaal staat in de coulissen te wachten tot het optreden van Bloas T’um Op klaar is.
Voor veel van de tien orkesten is de deelname aan het festival 4 Achteraf in Zaal Koch in Kruisland het eerste optreden na carnaval. Voor ZoMar Stemme is het volgens John Dam, zoals de trommelaar van de dweilband in het echt heet, niet anders. „Dinsdagavond voor het eerst weer even gerepeteerd.” Het plaatselijke orkest W’Oorkus Digt houdt het dweilbandfestival alweer voor de tiende keer. Toevallig op halfvasten ditmaal. Normaliter heet het evenement 3 Achteraf, oftewel de derde zaterdag na carnaval. Om allerlei redenen lukte dat dit keer niet. Vanwege de optochten met halfvasten was er even angst dat het evenement moest worden afgeslankt. „Gelukkig zijn er geen afzeggingen”, aldus de in een groen-rood W’Oorkus Digt kostuum gestoken Lisette Linders.
Dweilbands uit heel West-Brabant zijn uitgenodigd. Bloas T’um Op uit Heijningen geeft hem in ieder geval van jetje, met vrolijk scheurende blazers en kletsende deksels.
Bij het laatste nummer van elk orkest volgt nog een ludiek onderdeel: met een pistooltje schieten op muzieknoten.
Aan het eind van de avond blijkt dat De Pompeblaozers uit Kruisland dat het best hebben gedaan. Zij krijgen het winnende kroontje. Het uit Heerle afkomstige Waz da Nouw zorgde na middernacht voor de spetterende finale van het festival.

Poll

De strafmaat voor minderjarigen in zeer zware zaken moet opnieuw worden bekeken.

De strafmaat voor minderjarigen in zeer zware zaken moet opnieuw worden bekeken.

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
1212 stemmen