Volledig scherm
Ankie Buijk © Franka van der Rijt

Pokémon spelers betrappen inbreker: 'Ik heb hem tegen de versnellingspook gedrukt'

ROOSENDAAL - Of ze niet bang waren van de boef? "Ik denk dat de boef zelf het meest bang was. Toen ik goed in de auto van Ankie keek, kwam er ineens een hoofd met een petje op omhoog. De adrenaline schoot door mijn lijf. Ik ben gaan schreeuwen, heb hem vastgegrepen en tegen de versnellingspook gedrukt."

Wat bedoeld was als een ontspannend rondje Pokémon-jagen liep dinsdag in alle vroegte voor het Roosendaalse stel Ankie Buijk (26) en de 28-jarige Kevin van Dorst uit op een nachtelijk avontuur waarbij zij aan het Van Dregtplein in het Roosendaalse centrum een 35-jarige auto-inbreker op heterdaad betrapten in de zwarte Seat van Ankie. Terwijl Ankie -goochelend met twee telefoons in haar handen- de politie belde, hield Kevin de dief in een houdgreep.

De onverschrokken actie van de jonge Roosendalers bewijst dat het werkt: Pokémon-jagers die op straat de ogen en oren zodanig openhouden dat zij verdachte personen of situaties terstond melden aan de politie.

De aanhouding van de autokraker in Roosendaal is, voor zover politiewoordvoerder Alwin Don weet, het eerste voorbeeld waarbij het Pokémon Go-spel helpt bij de bestrijding van criminaliteit. "In ieder geval in de regio Roosendaal."

Ankie Buijk en Kevin van Dorst besloten dinsdag rond 00.30 uur om nog even naar buiten te gaan. "Het was warm in de flat, we wilden een luchtje scheppen." De gsm's gingen mee. "Ik zei: kunnen we nog wat extra kilometers maken om de Pokémon-eieren te laten uitkomen", lacht Kevin.

Op de Nieuwe Markt zagen ze een verward ogende man. Na een eindje wandelen, troffen ze hem opnieuw. "Hij keek in auto's. Ik vertrouwde het niet", aldus Ankie. De twee liepen hem na richting het Van Dregtplein waar ook Ankies' auto geparkeerd stond. "En toen bleek dat hij in míjn auto zat", vertelt Ankie.

Terwijl de twee op de politie wachtten, vroeg de Engels pratende inbreker of hij weer op zijn benen mocht staan. "Toen pas zag ik dat hij een betonschaar in zijn handen had. Ben ik opnieuw heel boos geworden", aldus Kevin. Ze kregen de complimenten van de politie.

Al is het in principe niet de bedoeling dat burgers zelf op een boef afgaan. "We adviseren om 1-1-2 te bellen en een goed signalement door te geven. Maar mensen maken uiteindelijk een eigen afweging", weet Don. De schade aan de auto van Ankie valt overigens mee. Alleen het geforceerde portierslot lag op straat.

Volledig scherm
Pokémon © thinkstock

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (39%)
  • Oneens (61%)
612 stemmen