Volledig scherm
ANP

Philip Morris blijft de baas in eigen huis

BERGEN OP ZOOM - Hoe blij moet een stad met 1.800 werklozen onder 66.000 inwoners zijn als er over twee jaar 70 banen bij komen? Heel blij, jubelen burgemeester en wethouders. De banen die er in Bergen op Zoom bij komen zijn immers Philip Morrisbanen en dat bedrijf is tot in elke tabaksvezel verbonden met Bergen op Zoom.

Kan wel zijn, briest oud-wethouder Ton Linssen, maar het zet nauwelijks zoden aan de dijk. "Er is met zijn allen afgesproken, ook op papier, dat we zouden gaan voor en investeren in substantiële werkgelegenheid. Daar is nu absoluut geen sprake van."

Volgens Linssen laat de stad zich nu gijzelen door Philip Morris, dat najaar 2014 ongeveer 1.200 mensen naar huis stuurde. Hij vindt het 'schande' dat de sigarettenfabrikant een afspraak die tot in 2017 loopt eenzijdig opzegt door in de fabriekshal een nieuw soort tabak te gaan produceren voor een elektronische sigaret. In Japan zijn er al een miljoen apparaatjes verkocht, de tabaksfabriek in Italië kan het werk niet aan.

Burgemeester en wethouders gaan niet in op de onthulling van huidig raadslid Linssen dat een Zwitserse ontwikkelingsmaatschappij op basis van no cure no pay voor nieuwe bedrijven en honderden banen in het Philip Morris-complex zou gaan zorgen. Die overeenkomst kon niet worden getekend, omdat de sigarettengigant de nog geheime afspraken eenzijdig voor drie maanden opschortte en vervolgens met de nieuwe tabakslijnen op de proppen kwam.

Het college reageert niet publiekelijk, maar meldt zich via een woordvoerder. "Wij zijn geen eigenaar. Als Philip Morris zijn eigen panden zelf weer in gebruik neemt, op wat voor manier dan ook, hebben wij daar als gemeente niets over te zeggen."

Lees woensdag veel meer in BN DeStem

Volledig scherm
iQOS

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
785 stemmen