Volledig scherm
Peter van der Velden © Robert van den Berge / het fotoburo

Peter van der Velden: ‘Maak van vluchtelingen bouwvakkers’

BREDA - Oorlogsvluchtelingen moeten worden ingezet om het dreigende tekort aan bouwvakkers op te vangen. Dat zegt Peter van der Velden, voorzitter van de Coöperatie Werk en Vakmanschap, CWV.

De voormalige burgemeester van Breda ziet dat de bouw schreeuwt om arbeidskrachten, maar dat het onderwijs daarin niet voorziet. „De belangstelling voor bouwopleidingen neemt wel iets toe, maar blijft achter bij de behoefte aan personeel. Waren er in 2012 nog 444.000 volledige arbeidsplaatsen in de bouw, in 2018 zullen dat er naar verwachting 472.000 zijn”, aldus Van der Velden.

Om dit gat op te vullen stelt de Bredase bestuurder voor om vluchtelingen met een verblijfsstatus aan een baan in de bouw te helpen. „Waarom laten we zoveel talent verpieteren? Waarom houden we de opbloei van menselijk geluk en sociale contacten in een nieuwe leefomgeving voor deze mensen tegen?” vroeg Van der Velden zich vrijdagavond af tijdens een voordracht op de Bouwschool in Breda.

Het antwoord op die vragen liggen verborgen in de Nederlandse samenleving. „De arbeidsmarkt lijkt op een leger waarin iedereen officier wil worden, terwijl we schreeuwen om toegewijde soldaten.” Anders gezegd: ouders zien liever dat hun kinderen afstuderen in de rechten, dan dat ze kiezen voor een carrière in de bouw. 

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
847 stemmen