Volledig scherm
De nieuwe afdeling Dagopname in het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal.

Patiënten op vernieuwde Dagopname in Roosendaal moeten zich in rustige huiskamer wanen

ROOSENDAAL - Na een grondige verbouwing is vrijdagmiddag in Bravis ziekenhuis Roosendaal de nieuwe afdeling Dagopname geopend. Bij de herinrichting is afgestapt van aparte kamers en gekozen voor een open ruimte zodat patiënten en zorgverleners elkaar altijd kunnen zien.

Volgens Ton Akkermans, zorgmanager Behandelcentrum, Dagopname en Scopiecentrum, hebben patiënten aangegeven het niet prettig te vinden als zij verpleegkundigen uit het oog verliezen. Dagopname biedt ruimte voor 36 patiënten die gemiddeld drie uur op de afdeling verblijven na een operatie (bijvoorbeeld een liesbreuk- of galblaasoperatie), infuustherapie en kortdurend onderzoek of behandeling. Een deel van de afdeling wordt ook gebruikt voor kinderdagverpleging.

Gezien het korte verblijf van de patiënten laat Bravis ziekenhuis de oude naam 'Dagverpleging' los en doopt de afdeling om tot Dagopname. Verpleging vindt immers plaats op andere afdelingen in het beddenhuis waar mensen langer opgenomen zijn.

Inzet bij de verbouwing was een huiselijke sfeer maken zodat patiënten zich op hun gemak voelen. In dat licht is gekozen voor ronde vormen met natuurtinten waarbij patiënten in groepjes van vier bij elkaar liggen met het gezicht naar de raamkant. Voor het geval dat er toch reden is om patiënten apart te leggen, is voorzien in twee kamers voor twee personen.

Voor de Bergse afdeling dagopname ligt overigens geen verbouwing in het verschiet. Wel is er uitwisseling tussen Roosendaal en Bergen op Zoom van de ongeveer vijftig medewerkers die op de twee afdelingen werken, meldt Els Vermeulen, teamleider Dagopname in Roosendaal en Bergen op Zoom. Afdeling Dagopname is dagelijks open van 07.00 tot 19.30 uur. Dat was in de oude situatie ook al zo.

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
72 stemmen