Volledig scherm

Parkeerplaatsen genoeg in Breda: parkeerfonds in de ijskast

BREDA - Parkeerplek genoeg in de stad, dus het Parkeerfonds is niet meer nodig, voorlopig. Burgemeester en wethouders willen de vergoeding die ondernemers voor een extra parkeerplek betalen in de ijskast zetten. Daarmee willen ze de stedelijke ontwikkeling stimuleren.

Het fonds is bedoeld voor nieuwe ondernemers die de bestemming van een pand veranderen, bijvoorbeeld van winkel naar restaurant. Voor een restaurant is meer parkeerplek vereist. Voor elke plek die de ondernemer zelf niet kan aanleggen, moet hij een bedrag van 5.000 euro in het Parkeerfonds stoppen. De gemeente vult het aantal parkeerplekken dan aan tot de norm die voor de functie van het pand staat.

Maar het is momenteel niet meer nodig meer parkeerplekken te realiseren dan er nu zijn, vindt het college. "In 2006 hebben we deze regel ingevoerd met de gedachte: in de binnenstad is te weinig ruimte om te parkeren", legt wethouder Alfred Arbouw uit. "Dat heeft tien jaar lang uitstekend gewerkt. Maar nu na de crisis is er plek voldoende, dus is er geen noodzaak meer voor de regel. We vonden het te ver gaan om de regel af te schaffen. Het fonds blijft intact, maar per plan bekijken we de toepassing ervan."

Op piekmomenten telt de binnenstad minimaal 1.000 vrije parkeerplaatsen, stelt het college, onder meer dankzij parkeergarages 't Turfschip en Prins. Momenteel zit 3,5 ton in het fonds. Dat blijft hier ook in zitten, en wordt aangewend wanneer parkeerproblematiek in de binnenstad opgelost moet worden. Als de komende jaren blijkt dat toch meer ruimte nodig is, houdt de gemeente het functioneren van het fonds opnieuw tegen het licht.

Live Voetbal

home logo PSVPSV
12:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
900 stemmen