Volledig scherm
Bart van Ekkendonk met zijn schapen op de Loonse en Drunense duinen. Foto: Ron Magielse/Pix4Profs

Pantoffels van wol uit de regio: 'Deze schapen lopen hier al eeuwenlang rond'

DONGEN - Lange tijd werd gezegd dat de wol van Kempische heideschapen ongeschikt was voor het maken van kleding. Nu blijkt dat de herders er wel degelijk geld mee kunnen verdienen.

Bart van Ekkendonk neemt ons mee naar de Loonse en Drunense duinen met zijn schapen en zijn twee honden, Job en Roy. Van Ekkendonk is een van de tien Brabantse schaapherders die aangesloten is bij het stamboek van het Kempische heideschaap.

"Deze schapen lopen al eeuwenlang rond op de Brabantse heide. Het is een van de weinige soorten schapen die onder schrale omstandigheden kan leven. Zonder schapen groeit dit gedeelte weer dicht. Deze overgang in vegetatie is belangrijk voor verschillende dieren. Het is een habitat voor vogels en insecten. Als de heide verdwijnt, zal die rijkdom aan soorten verdwijnen."

Kwaliteit
Van Ekkendonks schapen hebben niet alleen een functie in de natuur, ze leveren ook twee belangrijke bijproducten: vlees en wol. Op dat laatste legt de herder geld toe, legt Van Ekkendonk uit. "Wolhandelaren zeiden altijd dat de wol van heideschapen van slechte kwaliteit is. Vooral de dikte vormde een probleem. Daarom werd de wol samengeperst en naar China gestuurd. Het scheren van de schapen is op dit moment duurder dan de wol."

Crowdfunding
Daar kan echter verandering in komen. "Uit onderzoek blijkt nu dat de kwaliteit helemaal niet zo slecht is. Door de wol goed te selecteren, kan de wol van het Kempische heideschaap de concurrentie aan met wol van andere schapen", vertelt Van Ekkendonk. En dat wil Wools of Holland graag met de schaapherders in Noord-Brabant gaan doen.

De coöperatie probeert de wol van het Nederlandse schaap meerwaarde te geven. Met een crowdfundingsactie proberen zij, schaapherders en de vereniging van het Kempische Heideschaap, 5.250 euro op te halen. Met dat bedrag gaan ze de wol van de heidegrazers verwerken tot garen. Van Ekkendonk: "Dan kunnen we van de wol een echt streekproduct maken. Dat je 's avonds op de bank gaat zitten met pantoffels of sokken van wol uit het gebied. Dat zou toch fantastisch zijn."

Tot nu toe is er ongeveer 1.300 euro opgehaald door Wools of Holland. De crowdfundingsactie voor de verwerking van de wol loopt tot en met 31 oktober.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
729 stemmen