Volledig scherm
© stock.xchng

Paniek bij organisatie Sfeervliegen: geen toestemming om te landen naast café aan de Gastelsedijk

OUD GASTEL - Grote paniek bij de organisatoren van het Sfeervliegen komende zondag bij café Gastel Sfeer. De Luchtverkeersleiding Nederland verleent geen toestemming om de parachutisten te laten landen op een weiland naast het café aan de Gastelsedijk Zuid.

"Een flinke domper op de euforie rondom de recordpoging. Net nu we het voor elkaar hebben om liefst 160 tandemsprongen te maken", sombert Raoul Rossou, ervaren parachutist van Skydive ENPC.

Maandagavond kwam het veto van de Luchtverkeersleiding. Rossou legt uit dat het gebied tussen Breda Airport, waar het vliegtuig voor de tandemspringers opstijgt en de landingsplaats bij Gastel Sfeer wordt aangemerkt als luchtklasse A. "Dat betekent dat het luchtruim tussen 5000 en 20.000 voet gereserveerd is voor commerciële vluchten van en naar de internationale vliegvelden. Wij springen vanaf 9000 voet oftewel 3 kilometer hoogte."

Strengere maatregelen

In voorgaande jaren kregen de paraclub wel de ruimte om tandemsprongen boven Oud Gastel te maken. Rossou beseft dat de groei van het evenement en de daarmee gepaard gaande publiciteit tot strengere veiligheidsmaatregelen leidt. "Toestemming om op onze vaste dropzones rondom Seppe te landen, krijgen we wel. Bijvoorbeeld aan de Galgestraat nabij Zegge, maar daar hebben we geen feesttent of entourage. Dan is het voor mede-organisator Ronnie Lazaroms van Gastel Sfeer minder interessant."

Calamiteitenplan

Overigens zitten er nog meer haken en ogen aan het Sfeervliegen. De gemeente Halderberge maande de organisatie onlangs om te komen met een calamiteitenplan van zowel de oude als de eventuele nieuwe locatie. "We hebben de organisatie tot woensdagmorgen de gelegenheid gegeven zo'n plan in te dienen. Die vraag is al in januari aan ze gesteld."

Rossou c.s. zetten alles op alles om het evenement, waarvoor 160 springers bereid zijn 200 euro neer te tellen, door te laten gaan. "Vliegtuig en de twintig instructeurs zijn allemaal vastgelegd. Bij afgelasting is de financiële strop niet te overzien." Oud Gastel

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
457 stemmen