Volledig scherm
© stock.xchng

Paganini in het Chassé: concert van een 19e eeuwse duivelskunstenaar

Breda In het Chassé Theater is deze woensdag 12 oktober het 2e vioolconcert te beluisteren van een 19e eeuws popidool, de duivelskunstenaar Paganini. Nicolò Paganini(1782-1840) groeide op in Genua.

Viool- en gitaarles kreeg hij van zijn vader. Als de kleine Nicolò niet studeerde kreeg hij geen eten en als dat niet hielp stokslagen. Hij bezweek bijna aan de mazelen en bleef de rest van zijn leven ziekelijk en broodmager. Maar hij kon wel op zijn elfde al zo goed vioolspelen dat een professionele leraar niet wist wat hij hem nog kon bijbrengen. Hij gaf concerten die veel publiek trokken. Al gauw begon Nicolò met de winst casino's te bezoeken. Binnen de kortste keren was hij gokverslaafd. Geregeld moest hij zijn viool naar de bank van lening brengen. In Livorno moest hij een keer spelen maar zat hij zonder viool. Toen leende een rijke amateur hem zijn kostbare Guarnerius - net zo duur als een Stradivarius.

Paganini speelde die avond zo mooi dat deze man na afloop in tranen zei: 'Hou hem maar'. Rond 1830 begon Paganini concertreizen te maken in heel Europa. Overal uitverkochte zalen, zelfs toen hij de toegangsprijzen verdubbelde. Hij speelde supersnel, dertien noten per seconde. Soms rukte hij drie van de vier snaren van zijn viool en speelde dan verder. Zijn excentrieke uiterlijk droeg bij aan zijn roem: mager, hologig en zijn gitzwarte haren piekten alle kanten op.

Woensdag 12 oktober 20.30 uur Chassé Breda, donderdag 13 oktober 20.30 uur Concertzaal Tilburg, Philharmonie Zuidnederland o.l.v. Kees Bakels met vioolsolist Stephen Waarts.

Live Voetbal

home logo PSVPSV
12:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
895 stemmen