Volledig scherm
Werkonderbreking buschauffeurs in Breda. © Perry Roovers

Overval bus Breda: Arriva neemt extra maatregelen, bussen rijden weer na werkonderbreking

BREDA - Buschauffeurs in Breda hebben donderdagochtend het werk tijdelijk stilgelegd vanwege de overval woensdagavond op een collega. De bussen gingen om 07.30 uur weer rijden. Na de overval gaat Arriva extra maatregelen nemen in bussen in Breda. Dat vertelt een woordvoerster.

De overval werd woensdag rond 23.30 uur gepleegd op de Cornelis Florisstraat. Een man zou de stadsbus lijn 4 gewenkt hebben om te stoppen bij een halte waarna hij met een mes de chauffeuse van de stadsbus overviel. Het is niet duidelijk of de man met een buit is ontsnapt. In bus zaten de chauffeuse en een vrouwelijke passagier. De woordvoerster vertelt dat de chauffeuse erg ontdaan is. Zij en de passagier bleven ongedeerd. De woordvoerster noemt de overval onacceptabel. 

De emoties liepen volgens de woordvoerster donderdagochtend hoog op bij de chauffeurs. "De werkonderbreking is een duidelijk signaal, we begrijpen de emoties volledig." 

Op de bussen in Breda worden per direct extra veiligheidsmaatregelen genomen. De woordvoerster kan hier verder niet op ingaan omdat dit waardevolle informatie kan zijn voor eventuele daders. Ook wordt in Breda op korte termijn begonnen met een proef om te kunnen pinnen in de bus. 

In Tilburg waren de afgelopen tijd al diverse bussen doelwit van overvallers. In Tilburg en Den Bosch kan daarom vanaf 1 oktober na 19.00 uur 's avonds niet meer met contant geld worden afgerekend in bussen. Er kan dan alleen met een ov-chipkaart of pinpas worden betaald. Op 1 juli wordt al begonnen met een proef met pinautomaten in bussen. De proef zal na de overval versneld worden ingevoerd in Breda. "We moeten eerst goed testen of de systemen goed werken." 

In Tilburg is na de overvallen meer toezicht gekomen. Negen extra buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en beveiligers zijn zichtbaar aanwezig.

Vanaf 1 januari 2018 wil Arriva in heel Nederland de geldlade uit de bus hebben. Er komt een publiekscampagne om reizigers te informeren over het pinnen in de bus. "Wij betreuren de overvallen ten zeerste en leven intens mee met de collega's die dit moeten doorstaan", aldus de Arriva-woordvoerster.

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
30 stemmen