Volledig scherm
ANP

Overnachten in IKEA Breda: tieners krijgen verwijzing naar Bureau Halt en een winkelverbod

BREDA - Twee 16-jarige jongens hebben in de nacht van maandag op dinsdag overnacht in de IKEA in Breda, maar het duo werd betrapt en kreeg een verwijzing naar Bureau Halt. Van IKEA kregen ze bovendien een winkelverbod van een jaar aan hun broek. 

Wie heeft er niet eens over gefantaseerd: de nacht doorbrengen in de IKEA? De mannen van het tv-programma Streetlab deden het al eens en op internet zijn meer beelden te vinden van IKEA-overnachtingen. Zo brachten een week geleden twee jongens de nacht door in de IKEA-vestiging in Gent. Dat filmpje werd ruim 50.000 keer bekeken. Twee jongens van 16 wilden dat ook eens meemaken, maar zo leuk bleek het niet te zijn.

De jongens gingen een halfuur voor sluitingstijd de vestiging in Breda binnen en liepen naar de beddenafdeling. Daar verstopten ze zich onder een bed. Hun doel was om onopgemerkt de volgende dag de IKEA bij openingstijd weer te verlaten. Zover kwam het niet. De twee verveelden zich en vertelden dat rond 05.00 uur het licht aan ging, aldus wijkagent Rachid al Kahja, die het duo verhoorde. De jongens zeggen dat ze zich hebben aangegeven bij het personeel. 

Berouw
Vervolgens zijn ze door het winkelpersoneel overgedragen aan de politie. In het bijzijn van hun ouders is het duo verhoord. Volgens Al Kahja toonden de jongens berouw. "Ze wilden meedoen aan de hype, die rondgaat op internet. Maar ze vonden de filmpjes erover leuker dan de uitvoering." Al Kahja heeft de twee duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is. "Want voor hetzelfde geld gaat het alarm af, dan krijgen we een melding van een inbraak op heterdaad. Het kan zijn dat we daar met politiehonden op af gaan, dus dat wil je niet. Toen ze dat hoorden, schrokken ze wel." De twee kregen een verwijzing naar Bureau Halt. 

Een politiewoordvoerder weet niet of de jongens hun nachtelijk bezoek aan het woonwarenhuis hebben gefilmd en gaan delen met de rest van de wereld. “Daarvoor moeten ook wij het internet afspeuren. Voor ons valt het onder de noemer baldadigheid. Desondanks is het niet toegestaan om na sluitingstijd in de winkel te zijn”, aldus de woordvoerder.

Niet blij
IKEA-woordvoerder Wouter Rutten is op zijn zachtst gezegd niet blij met de logeerpartij van de twee jongeren. “Het is insluiping. De politie moet het in strafrechtelijke zin maar beoordelen. Van IKEA krijgen ze een toegangsverbod van een jaar.”

Volgens Rutten hebben de jongeren een enorm risico genomen. “Ze hebben zichzelf in groot gevaar gebracht. Stel: er breekt brand uit. Dan heeft de brandweer er geen goed zicht op of er nog mensen in het pand aanwezig zijn.” Over het fenomeen ‘Ikea-filmpjes’ wil hij niet al te veel kwijt. “Dat gebeurt wereldwijd bij grote bedrijven.”

De beveiliging van de IKEA-vestigingen maakt elke dag nog een laatste ronde door het gebouw. “We controleren zeer streng. Zeker de plekken waar mensen zich kunnen verstoppen, en dat zijn er heel wat, worden extra nagekeken. Maar er slipt weleens wat doorheen.” Dat dát ook geldt voor eventuele kwaadwillenden onderkent Rutten, “De beveiliging is nooit honderd procent waterdicht.”

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
575 stemmen