Volledig scherm

Overleden politiechef Bé Lutken had imago van troubleshooter

BREDA - De maandag op 75-jarige leeftijd overleden Bé Lutken uit Teteringen, oud-korpschef van de politie Midden- en West-Brabant, was een 'diender' met aanzien.

In de loop van zijn carrière (van 1966 tot 2001) verwierf hij het imago van troubleshooter. Hij was er niet op uit. Lutken plaatste zich volgens ingewijden simpelweg in dienst van het politieapparaat.

De in het Drentse Odoorn geboren Lutken ging na de hbs in Emmen naar het Rijksinstituut tot Opleiding van Hogere Politieambtenaren in Hilversum. In 1966 begon hij als officier bij de Rijkspolitie in Breda. Na tien jaar volgde een onderbreking van zes jaar toen hij een hoge functie bekleedde bij de Algemene Inspectie. Bij zijn terugkeer naar de politie in Breda in 1982 viel Lutken met zijn neus in de boter. De Vliegbasis Woensdrecht stond in het teken van felle protestacties tegen de geplande plaatsing van kruisraketten. Als commandant van de Rijkspolitie had Lutken daar zijn handen vol aan.

Vanaf 1990 stond Lutken aan het roer van het in oprichting verkerende politiekorps Midden- en West-Brabant. Formeel werd hij in 1993 korpschef.

De Tilburgse burgemeester Gerrit Brokx was in die tijd korpsbeheerder. Aanvankelijk was de verhouding tussen de 'Bredanaar' en de 'Tilburger' stroef, maar gaandeweg ontstond er wederwijds respect.

Een belangrijke stap in de carrière van Lutken was de overgang naar het korps Rijnmond waar hij in 1997 Jan Willem Brinkman opvolgde.

Brinkman moest het veld ruimen na conflicten met toenmalige burgemeester Bram Peper van Rotterdam. Tot zijn pensioen in 2001 bleef Lutken in de Maasstad.

In een interview met deze krant uit 2001, vlak na de aanslagen in Amerika en vlak voor zijn pensioen, zei Lutken dat de destijds al luide kritiek op de politieorganisatie voor een groot deel terecht was.

Hij weet dat vooral aan het volgens hem grote gebrek aan mankracht, maar ook aan de groeiende kloof tussen burger en agent.

"We doen op dit moment te weinig", zei hij. Optimistisch voegde hij daar destijds aan toe: "Maar daar komt verandering in." 

poll

Ik ben Brabander en gebruik nog dagelijks het woord 'houdoe'

Ik ben Brabander en gebruik nog dagelijks het woord 'houdoe'

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
273 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3312 stemmen