Volledig scherm
Van borden in het park trekken de jongeren zich weinig aan.

Overlast van hangjeugd in Processiepark Rucphen (en van de kippen)

SINT WILLEBRORD - De gemeente Rucphen heeft vorige maand in het Processiepark een hok waarin jongeren zich ophielden gesloopt omdat het gebouw er illegaal stond en ook nog eens op een monumentale plek. Het parochiebestuur is verbaasd en beschouwt de verwijdering van het hok als voornaamste oorzaak van de toegenomen overlast rond het mortuarium.

"Het is een tijdje rustig geweest, maar de hangjeugd is weer terug. Dat is echt iets van de laatste drie, vier weken", zegt parochiebestuurslid Corrie Maas.

Mortuarium

Het hokje van amper twee vierkante meter is vorige zomer door het parochiebestuur in het park weggezet met de insteek jongeren op afstand van het mortuarium te houden. "Voor ons ook financieel van groot belang. Mensen moeten er 24 uur per dag met een veilig gevoel kunnen binnenstappen. Nu riskeren wij dat zij uit angst wegblijven. Daarvoor hebben die investering niet gedaan", vervolgt het bestuurslid.

Volgens Maas is het hok ook zonder overleg met de parochie van de ene op de andere dag verdwenen, maar wethouder Laura Matthijssen bestrijdt dat het bestuur vooraf niet geïnformeerd zou zijn over die actie. "Dat is wel degelijk gebeurd. Daar ben ik honderd procent zeker van", zegt de wethouder stellig.

Zeecontainer

Neemt niet weg dat de wethouder de problematiek in het park erkent en daarover na de zomervakantie om tafel wil met het parochiebestuur. Volgens Corrie Maas zou de plaatsing van een zeecontainer ergens op een industrieterrein, het park van de hangjeugd kunnen verlossen. Maar dat vindt de wethouder nou niet zo'n goed idee.

"Wij willen problemen oplossen en niet verplaatsen naar elders. Dan komen er weer andere mensen in opstand en daar schieten we niks mee op. Wij streven met de wijkagent en met onze jongerenwerker Koen Buijk naar een structurele oplossing in het dorp."

Volgens de wethouder zijn het geen jongeren die voor overlast zorgen, maar gaat het om een volwassen groep twintigers die zich 's avonds in het park ophoudt. Van het verbod om tussen 21.00 en 7.00 uur in het park te zijn, trekken zij zich weinig aan, hoewel de gemeente hun aanwezigheid met extra controles probeert te ontmoedigen.

Kat- en muisspel

De wethouder omschrijft het gedrag van die hardleerse groep als een kat- en muisspel. "Het is te simpel om tegen die gasten te zeggen dat ze daar niet mogen zijn. Ze keren toch telkens terug. Ook in het gesloopte hok zijn allerlei rare dingen gebeurd. Wij hebben voor extra verlichting gezorgd in het gebied, er zijn camera's opgehangen, maar het gewenste resultaat hebben wij ondanks die maatregelen nog altijd niet bereikt.''

Tot verdriet van de parochie. "Wij dachten dat de gemeente na het weghalen van dat hok ook met oplossingen zou komen, maar zover zijn we dus nog niet", aldus Corrie Maas.

Steeds meer kippen

Niet alleen overlastgevende jongeren zorgen voor problemen in het park. Rondlopende kippen kunnen er ook wat van. Binnen de kortste keren weten die een vernieuwd grasveld om te ploegen. De beesten vernielen ook ander groen en er is in het verleden wel eens iemand met de fiets over een kip gestruikeld.

De grote hoeveelheid kippen is een serieus probleem voor de gemeente, hoewel er regelmatig wordt geruimd. Dat is nog maar amper gebeurd of er dwarrelen toch weer zo’n vijftig kippen rond in het park.

Ra, ra hoe kan dat toch? vragen de gemeente en Stichting Processiepark zich af. „Vast niet op een natuurlijke manier”, denkt Hans Gordeijns van de stichting. „Een paar kippen kan geen kwaad. Is best gezellig zelfs. Maar nu zijn het er veel te veel en worden het er na iedere ruiming dus meer.’’

Er waren ook problemen met konijnen, maar die zijn er na een uitgebroken ziekte de laatste maanden niet meer gezien.

Volledig scherm
Niet alleen hangjongeren zorgen voor overlast in het Processiepark. De grote hoeveelheid ronddwarrelende kippen zijn weer een ander probleem. De dieren vernielen het groen. foto GERARD VAN OFFEREN/pix4profs

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
767 stemmen