Volledig scherm
Kapittelhof Bavel © Palko Peeters

Overlast na hoosbui: tunnel Oosterhout vol met water, speeltuin Bavel blank

ULVENHOUT / RIJEN / OOSTERHOUT - De enorme bui die vrijdagochtend over West-Brabant trok, zorgde voor veel overlast. In Ulvenhout en Rijen waren wijken volledig onder water gelopen. Bewoners deden er alles aan om te zorgen dat het water niet binnenliep. Ook in Bavel stonden veel straten volledig blank. Vooral op de Lange Bunder en Wolfsdonk reed het verkeer over een volgelopen wegdek.

Tunnel Oosterhout
Een tunnelbak aan de Bovensteweg in Oosterhout kwam volledig onder water te staan. Door blikseminslag in of nabij de tunnel is de sensor en de modem kapot gegaan. Door dit defect konden de pompen die normaal de tunnel drooghouden niet draaien. Twee auto's kwamen stil te staan nadat ze in de tunnelbak waren gereden. De gemeente heeft een afzetting geplaatst en werkt aan een oplossing.

Speeltuin Dorst
In de nieuwbouwwijk Tuindorp Baarschot in Dorst was een speeltuin volledig overstroomd. De riolering in de nieuwe wijk kon het water niet aan, waardoor de omwonenden het water zagen stijgen tot aan de stoep.

Natte start festival
In Breda liep het Burgemeester van Sonsbeeckpark onder water. Hierdoor leek het foodtruck festival Bumperkluiven even in het water te vallen. De organisatie is met behulp van de brandweer bezig het terrein droog te pompen. Het festival gaat gewoon door.

Natte dag
Na dagen van overvloed aan zonneschijn, werd het vandaag een natte dag in Nederland. Dat meldde Weerplaza. Ondanks temperaturen die oplopen tot 28 graden, werden er plaatselijk stevige buien verwacht waarbij meer dan 50 millimeter regen kon vallen in korte tijd.

De stevigste buien trokken in de vroege ochtend over Zuid- en Midden-Nederland, maar in de loop van de dag kunnen meer gebieden hier last van krijgen, waardoor het zuiden, midden, oosten en noordoosten van het land kunnen zich opmaken voor stevige hagelbuien waarbij meer dan 50 millimeter regen kan vallen. West en noordwest hebben het beter, daar is de kans op buien een stuk kleiner.

De lopers van de Vierdaagse in Nijmegen kunnen zich ook opmaken voor een stevige onweersbui. Naar verwachtingen bereikt de donder rond 07.30 het gebied rondom Nijmegen.


Weekend
Zaterdag blijft het in het westen van het land waarschijnlijk zo goed als droog en stijgt het kwik naar 22 tot 25 graden. In het oosten wordt het een paar graden warmer, maar moet er andermaal rekening gehouden worden met stevige buien en eventueel onweer. Op zondag gaat de temperatuur weer verder omhoog en wordt het net niet tropisch: maxima van 29 graden.

De meteorologen van Weerplaza zien de rest van de zomer zonnig in. ,,De nieuwste weerberekeningen geven aan dat de temperaturen mogelijk tot in de eerste week van augustus dagelijks rond de 25 graden uitkomen en soms nog hoger", aldus weerman Michiel Severin

Volledig scherm
© Palko Peeters
Volledig scherm
Wijk onder water gelopen in Rijen Foto Jeroen Stuve Fotografie
Volledig scherm
De straten staan blank in Bavel. © Jessica van Gils
Volledig scherm
De riolering van de nieuwe speeltuin in Dorst kon het water niet aan. © Stephan Ophelders
Volledig scherm
Ook de voetpaden zijn moeilijk begaanbaar in Bavel. © Jessica van Gils
Volledig scherm
Tunnel onder water gelopen in oosterhout Foto Jeroen Stuve Fotografie
Volledig scherm
Ondergelopen parkeerplaats in Bavelse woonwijk. © Jessica van Gils

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
368 stemmen