Volledig scherm
Outdoor Brabant. Meisje met paardestaart.Foto René Schotanus/Pix4Profs

Outdoor Brabant: een dorp onder Breda dat draait op 15.000 liter brandstof (fotoalbum)

BREDA - Aan de zuidzijde van Breda is een compleet nieuw dorp verrezen. Vier dagen lang draait Outdoor Brabant op volle toeren een terrein van 33 hectare. De tankwagen komt iedere dag langs om de gigantische aggregaten bij te vullen en een met biervaten gevulde oplegger van 16 meter lengte moet de dorst van de tienduizenden bezoekers lessen.

De eerste indruk is er een van ‘wauw’. Zelfs oude rot en viervoudig wereldkampioen IJsbrand Chardon zegt nog altijd onder de indruk te zijn van De Prinsenhoeve als hij vanaf de Dokter Batenburglaan het wedstrijdterrein opdraait. “Die boerderij, de bomenlanen, de atmosfeer rond de arena, alles hier is gewoon super”, zegt hij.

Het terrein van Outdoor Brabant is vooral indrukwekkend groot. Zover het oog reikt schitteren de tenten in de zon en wapperen de vlaggen rond de diverse arena’s en de acht hindernissen van de marathon. Ver weg van de hoofdarena, staan de stallen voor de bijna 300 paarden die door 57 teams worden ingezet op het WK vierspannen. Ieder land heeft zijn eigen tent.

Om het dorp draaiende te houden vult een tankwagen iedere dag de aggregaten, die alle benodigde elektriciteit leveren. In totaal gaat er in vier dagen zo’n 15.000 liter brandstof doorheen. Om de dorst van de tienduizenden bezoekers te lessen staat een 16 meter lange vrachtwagen klaar die compleet is gevuld met bier.

Vanaf maandag wordt het dorp alweer afgebroken. De Prinsenhoeve is daarna weer gewoon het domein van grazende koeien.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
46 stemmen