Volledig scherm
De politie aan de Mark. foto Palko Peeters

Ouders in Breda omgekomen Youri Bicker: wie heeft het gedaan en waarom?

BREDA - De ouders van Bredanaar Youri Bicker (26), die eind 2011 werd gevonden in het water langs de Markkade, eisen heropening van het onderzoek naar de doodsoorzaak.

Op 19 december 2011 was het zusje van Youri jarig. De oudste van Will (62) en André Bicker (61) was die nacht niet thuisgekomen, maar dat was geen reden voor bezorgdheid. Dat het sms’je met felicitaties van de altijd attente en plichtsgetrouwe Youri uitbleef, was echter onrustbarend. En toen Youri die avond afwezig was op een clubbijeenkomst, gingen thuis alle alarmbellen af. 

Fiets
Die nacht nog volgde André de route die zijn zoon afgelegd moest hebben tussen de binnenstad en zijn ouderlijke woning in de Haagse Beemden. Op de Markkade zag hij de fiets van zijn zoon liggen. Netjes weggelegd. Op de fiets lagen de handschoenen van Youri. Bicker: „De politie ging aanvankelijk snel en nauwgezet te werk.”

Er werden onder meer een helikopter en sonarboot ingezet.

Blauwe plekken
Op 22 december werd het lichaam van Youri in het water gevonden. ‘Overladen met blauwe plekken op voorhoofd, slaap, armen en borst’, volgens advocaat Sébas Diekstra. De schouwarts stelde vast dat Youri, bevangen door het koude water, aan een hartstilstand overleed. Sectie werd niet verricht, het politie-onderzoek staakte. Diekstra vindt dit ‘laakbaar’.

Sectie is niet meer mogelijk, Youri is gecremeerd.

Onverteerbaar 
Toch ziet Diekstra mogelijkheden. „Ik haal alles uit de kast.” Hij heeft het strafdossier, schouwfoto’s en schouwrapport opgeëist. In een reactie zegt het Openbaar Ministerie dat ‘er op dit moment geen enkele aanleiding is waarom hij het dossier niet zou kunnen krijgen.’

Het OM zegt ‘elk signaal dat kan leiden tot de opheldering van de dood van Youri serieus te nemen.’ „We begrijpen dat het voor de ouders onverteerbaar is dat deze zaak niet is opgehelderd.” De ouders willen weer ‘voorúit kunnen leven. „Nu blijft het ons dagelijks leven beheersen.”

Succesvol
De optie dat Youri zelfmoord pleegde, is volgens zijn ouders uitgesloten. De jongen was in alle mogelijke opzichten succesvol. Hij was die avond, 18 december 2011, naar een personeelsfeest in de Walkabout geweest. Om 0.30 uur vertrok hij daar. Vroeger dan normaal, hij wilde de volgende dag fit zijn. Er was in het café niets bijzonders voorgevallen.

Vier minuten voor vertrek ging hij naar het toilet. Relevant detail, omdat dat volgens de ouders niet aannemelijk maakt dat Youri zijn fiets die nacht weglegde om in de Mark te plassen.

Plek
Zij hebben een heel andere theorie en die baseren ze op de plek waar de fiets lag en de plek waar uiteindelijk de jas en het lichaam gevonden werden: respectievelijk op 25 en 50 meter afstand van de fiets, stroomópwaarts. Zou Youri ‘gewoon’ in het water gevallen zijn, dan zouden jas en lichaam stroomafwaarts ten opzichte van de fiets gevonden zijn.

Bekende
Vader André schetst zijn theorie: „Youri is die avond ingehaald door een bekende. Hij is gestopt en heeft zijn fiets op de grond gelegd. Tijdens een daaropvolgend gesprek heeft hij zich bedreigd gevoeld en is terug gerend in de richting van de binnenstad. Daar is hij door de dader gepakt. Hij heeft zich nog los weten te wringen door uit zijn jas te schieten. Daarna is hij alsnog ingehaald en in het water gegooid.”

Bicker senior heeft, erkent hij, ‘niets dat deze theorie ondersteunt.’ Behalve: „Youri is enkele jaren voor zijn dood overvallen op de Teteringsedijk in Breda. Ook toen legde hij zijn fiets neer en zette hij het op een rennen.”

Motief
Een beroving, op 18 december, ligt niet voor de hand. Youri had zijn telefoon en geld nog bij zich. De ouders van Youri hebben een verdachte op het oog én menen het motief te kennen. Daarover laten ze zich niet uit: „We willen het onderzoek op geen enkele manier in de weg staan.” Het hoe en waarom, dat moet duidelijk worden.

Will: „Het blijft nu malen. Dag en nacht.”

André: „We kunnen onze emotie niet kwijt. Wij weten niet op wie we kwaad moeten zijn. En waarom.”

Volledig scherm
Will en André Bicker thuis bij een portret van hun zoon Youri. "Zijn dood beheerst ons dagelijks leven." Rene Schotanus/ Pix4Profs

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
129 stemmen