Volledig scherm
© Léon Krijnen

Oude snoepmachines als tuinmeubels in Breda

BREDA Bij Tref Paintballcentrum in één van de oude fabriekshallen van De Faam in Breda, komt De Fabriekstuin.

Dat wordt een tuin die vol staat met meubilair en objecten die zijn gemaakt van materialen die in de fabrieksgebouwen zijn achtergelaten toen De Faam sloot.

Maarten Lammertink van De Fabriekstuin legt uit: "In de hallen liggen nog heel veel spullen. Die gebruiken wij voor de inrichting. Zo zijn er inmiddels al tafels gemaakt van oude radiatoren en is met een reeks ventilatoren, die we vonden in de snoep-droogkamer, een afrastering gebouwd."

De tuin, zo vertelt hij: "Is een beetje naar Berlijns voorbeeld vorm gegeven. Daar zijn meer van dit soort creatieve, industriële buitenplekken." Het zijn trendy plaatsen die in trek zijn als ontmoetingsplek.

In Breda is het de bedoeling dat in de binnentuin 'concepten' plaatsvinden, zoals Lammertink het noemt. Barbecues, optredens, etentjes, kunstmanifestaties, kleinere creatieve initiatieven. "Naast de bruiloften en bedrijfsfeesten, die, wanneer de ruimte bij het paintballcentrum wordt gehuurd. automatisch toegang hebben tot de tuin." Nadrukkelijk stelt hij dat het geen evenemententerrein wordt. "Dat zou overlast veroorzaken."

Aan de totstandkoming van De Fabriekstuin, die ongeveer twintig bij dertig meter is, wordt op dit moment volop gewerkt. "Wanneer de opening is? Ik weet het niet", lacht Lammertink: "Maar ik hoop en verwacht dat het niet zo heel lang meer duurt."

Om tuin verder vorm te geven, worden s nog (lokale) kunstenaars gezocht om mee te denken en te werken. Zij kunnen zich melden via info@defabriekstuin.nl.

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
849 stemmen