Volledig scherm
Kermis in Oud Gastel. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Oud Gastelse kermis 'treurig', de tijd van de dorpskermis lijkt voorbij

OUD GASTEL - Op deze manier kunnen we niet verder. Rinus van der Zande, organisator van de zomerkermis in Oud Gastel, is er helder over. "Er was afgelopen weekend zo weinig publiek dat we niks verdiend hebben. Het is onvoorstelbaar slecht, treurig."

De zomerkermis schrappen, net als in Hoeven, dat ziet Van der Zande niet meteen zitten, maar hij wil wel rond de tafel met ondernemers. "Kijken hoe we het kunnen verbeteren. Misschien naar een andere periode verplaatsen. Midden in de zomer zijn veel mensen op vakantie; ik schat zo'n dertig procent. Als er geen activiteiten naast de kermis zijn, zoals een braderie of een feestweek net als in Fijnaart bijvoorbeeld, is het voor ons in de kleine dorpen heel moeilijk. "

De vraag is of ondernemers op zo'n overleg zitten te wachten. Voor Toine van Aalst van Hart van Gastel hoeft het niet. "Het was helemaal niks. Dit jaar voor het eerst, hoor. Maar de trend is al jaren aan de gang. Dit moet je niet meer willen. Ik had zaterdagavond nog een dj ingehuurd vanwege de kermis, maar dat hielp er ook al niet aan. De tijd van de dorpskermis is voorbij."

Femke Bartelen van de nog jonge horecazaak Onder de Toren is wat optimistischer. "Ik had meer aanloop verwacht, maar dat viel echt tegen. Misschien gaat het beter als de kermis in een ander periode wordt gehouden, wanneer meer mensen thuis zijn. Ach, misschien is een kermis per jaar voor een dorp als Oud Gastel ook wel genoeg."

Er was een tijd dat je naar de kermis ging om verkering te zoeken, maar dat is al heel lang geleden. De jeugd van vandaag heeft leukere dingen te doen dan een rondje in de botsauto's rijden.

Burgemeester Giel Janssen vindt het 'spijtig' dat de kermis in Oud Gastel niet goed bezocht werd. "Vroeger was de kermis de plaats van ontmoeting. Deze rol lijkt nu wat te veranderen."

De gemeente kan weinig betekenen voor een kermisheropleving. "Wij stellen ruimte beschikbaar, regelen de exploitant en toetsen de vergunning. Maar we gaan niet over de attracties."

Lees het hele verhaal in BN Destem van dinsdag, editie Roosendaal

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
799 stemmen