Volledig scherm

Oud-beursgoeroe nu verdacht van cokesmokkel in Raamsdonksveer

RAAMSDONKSVEER - Een voormalige, schatrijke beurshandelaar die furore maakte op het Damrak, zit vermoedelijk achter de mislukte smokkel van 1.143 kilo cocaïne. De politie onderschepte de lading december vorig jaar in Raamsdonksveer.


Het Openbaar Ministerie heeft de Amsterdamse hoofdverdachte Florian van L. (54) in het voorjaar aangehouden, samen met zakenpartner en kroegbaas Thomas K. (47) uit Spakenburg.

Van L. genoot in de jaren negentig vooral in de financiële wereld bekendheid door zijn successen en buitensporige levensstijl. De schatrijke handelaar bij Merrill Lynch reed in een opvallende witte Lamborghini Countach en figureerde regelmatig in de media. Van L. stapte tien jaar geleden over naar het vastgoed.

Vorig jaar begon hij met medeverdachte K. in Amersfoort het bedrijf Dutch Global Trading Company, een groothandel in onder meer fruit. Dit bedrijf speelt mogelijk een rol in het grote drugsonderzoek Gadolinium van het landelijk parket. Justitiediensten in Nederland en België vermoeden dat de organisatie meerdere coketransporten uit Zuid-Amerika heeft binnengehaald, verstopt in vruchten en vruchtensappen.

De lading cocaïne in Raamsdonksveer had een straatwaarde van 30 miljoen euro en was verborgen in ananassap. De container kwam uit de haven van Antwerpen. De politie arresteerde tijdens en kort na de inval zes verdachten, onder wie de chauffeur en vier mensen bij de loods in Raamsdonksveer. Zij lijken vooral uitvoerders te zijn.

De vermoedelijke opdrachtgevers Van L. en K. werden enkele maanden later aangehouden. Advocaat Brian de Pree zegt dat K. ontkent: „Mijn cliënt heeft alle beschuldigingen tot in detail weerlegd.” De verdachten komen volgende week pro forma voor de rechtbank.
Volgens De Pree heeft de politie zijn cliënt negen maanden in de gaten gehouden. Dat betekent dat de recherche de bende al een half jaar had geobserveerd toen de cocaïne in Raamsdonksveer werd onderschept. De politie verklaarde destijds dat ze handelde op basis van een tip.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
610 stemmen