Volledig scherm
Drie asielzoekers wandelen de hoofdingang van het asielzoekerscentrum aan de Nassausingel binnen. Archieffoto Ron Magielse/het fotoburo

Opvang in azc de Boschpoort verliep vrijwel vlekkeloos

BREDA - Het asielzoekerscentrum in de voormalige koepelgevangenis de Boschpoort in Breda heeft de afgelopen twee jaar niet of nauwelijks voor overlast gezorgd.

Dat concluderen betrokkenen die met de ontmanteling van de opvang de balans opmaken. "De overlast bleef beperkt tot een keer een busje aan de singel waar belkaarten werden verkocht. De buurt klaagde daar over. Of het geluid van voetballen op de binnenplaats, dat weergalmde tussen de gebouwen. Maar verder, nee. Geen problemen", vat Robert Ploeg van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) samen.

Op 14 oktober moet de vrouwenvleugel waar de asielzoekers zijn ondergebracht leeg zijn, inclusief de andere ruimtes in het asieldorp in het monumentale gevangeniscomplex, zoals het speelhonk, leslokalen en gezondheidscentrum. Het COA heeft dan nog tot 22 oktober om het complex over te dragen aan het Rijksvastgoedbedrijf.

Verbleven er 400 asielzoekers, er zijn er nu nog 130. Ploeg: "In het begin liepen we met onze beveiliging een rondje door de buurt. Om zichtbaar te zijn. En er was het buurtoverleg, met bewoners en politie. In alle openheid. Zaken die speelden hebben we getackeld. Er kwam nog een onderzoek voorbij waaruit bleek dat de criminaliteit in de omgeving met acht procent was gedaald. Ik wil niet zeggen dat dat één op één met het azc te maken had, maar toch." Eigenlijk, voegt Ploeg eraan toe, heeft het azc in de stad bewezen dat opvang zonder ernstige overlast goed kan.

Lees vrijdag meer in BN DeStem

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
100 stemmen