Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Oproep aan Drimmelen: 'Toon lef en stop met azc'

MADE - Uitgerekend nu vandaag bekend wordt dat gemeenten hun plannen voor vluchtelingenopvang mogelijk moeten 'bijstellen' als gevolgd van de dalende instroom, roept de bewonersgroep Opvang Vluchtelingen Drimmelen de gemeente op de keus voor een asielzoekerscentrum in te trekken. Toon lef en laat die halsstarrige houding los, staat in een open brief aan het gemeentebestuur. Zet plan B in werking, is de oproep: ga voor de opvang van statushouders.

Breid per direct de opdracht aan de projectleider uit naar de opvang van statushouders (verblijfsvergunning).

Behalve het college, zijn ook de politieke fracties aangeschreven. Die zijn volgens de groep 'zeker bereid het besluit te heroverwegen', stelt zegsman Jos van Gastel. Opvang Vluchtelingen Drimmelen vertegenwoordigt bewoners uit de omgeving Brandestraat (Made, Hooge Zwaluwe, Wagenberg). Zij hebben zich van begin af aan verzet verzet tegen het principebesluit voor een azc, omdat de burgers niet (op tijd) zouden zijn geraadpleegd en geïnformeerd.

In de brief pleiten zij voor een enquête om het draagvlak te toetsen voor een azc en/of statushouders. De groep vraagt om per direct 'voor te sorteren' op statushouders. Zeker nu eenderde van de 52.000 asielzoekersbedden niet wordt bezet. "16.000 Asielzoekers zitte vast in azc's. Een deel verdient opvang binnen onze gemente!"

Met verbazing heeft de groep geconstateerd, stel Van Gastel, dat Drimmelen de opvang van statushouders in de wacht heeft gezet. "Mogelijke locaties voor de opvang van statushouders worden niet meer onderzocht."

Voor Van Gastel is het überhaupt de vraag een azc er wel komt, zegt hij. "Het ontbreekt niet alleen aan draagvlak er komt ook nog een discussie over nut en noodzaak. Door de nieuwste ontwikkelingen in Brabant wordt onze oproep alleen maar actueler."

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
695 stemmen