Volledig scherm
© Marcel Otterspeer / het fotoburo

Opnieuw protest in Steenbergen: intimidatie vanwege 'oud zeer'

STEENBERGEN - In het zwart gekleed, met capuchons en petten op stonden ze dreigend achter in de raadszaal van Steenbergen. Ze zeiden niks en gingen na korte tijd weer weg, maar bonkten nog wel even hard op de ramen. Tot grote schrik van de Steenbergse raadsleden. Die voelden zich zwaar geïntimideerd. Waarom de mannen zich zo dreigend gedroegen, was ze een raadsel.

„Het was een spontaan idee. Ik wilde meer weten over statushouders”, zegt Mattie, een van de zeven mannen, een dag later.

Zijn achternaam wil hij niet noemen. Wel de reden waarom hij met zijn maten naar het gemeentehuis was gekomen. Vanwege de huisvesting van die statushouders. Vanwege het ‘oud zeer’ van vorig jaar. Toen Steenbergen op zijn kop stond over de komst van vluchtelingen. Er is weinig voor nodig om de vlam weer in de pan te laten slaan. Want statushouders, vluchtelingen die mogen blijven, naast de school van zijn dochter, dat pikt hij niet. Mattie: „Per toeval ben ik erachter gekomen dat de gemeente een nieuw wijkje wil bouwen waar veel statushouders komen te wonen. Daar hebben ze weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Niet chic.”

De gemeente hield hierover afgelopen woensdag een voorlichtingsavond. Veertig zogeheten Finch-woningen zijn gepland in Buiten de Veste in Steenbergen. Het zijn een soort trendy, semi-permanente blokhutten. Maximaal een derde wil de gemeente gebruiken om statushouders in te huisvesten.

Dat hun actie op het gemeentehuis als intimiderend overkwam, daar kan Mattie niet over oordelen. „Ik kan niet zeggen hoe het voelde voor de anderen.”

De actie van de kwade Steenbergenaren verraste burgemeester Ruud van den Belt volledig. Een dag later is het bij hem wat geluwd: „Het is een openbare vergadering, dus iedereen mag binnen. Ik bood ze nog aan om te gaan zitten, maar dat deden ze niet.”
Hij zegt blij te zijn dat de fractieleiders zich niet lieten afleiden, maar na afloop bleek dat de meesten het wel intimiderend vonden. Redenen om extra maatregelen rondom vergaderingen te nemen, ziet hij nu niet. „Ik nodig ze graag uit om eens in gesprek te gaan.”
Praten, dat wil Mattie wel als het onderwerp op de agenda van de raad komt te staan. „Het is oud zeer. Vorig jaar is er veel om te doen geweest. De locatie is een heikel punt en de gemeente lijkt hier weer haar wil te willen doorduwen.”

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
52 stemmen