Volledig scherm
© Thinkstock

Opnieuw grote kaasroof: 120 bollen verdwenen uit boerderij in Meer

MEER - Sander Koolen en Ruth Aernouts, eigenaren van de Meirhoeve in Meer, zitten in zak en as. Ze maken nog maar sinds dit jaar ambachtelijke kaas en hadden net een mooie voorraad klaarliggen toen dieven maandagnacht 120 kaasbollen van elk 12 à 15 kilo uit de rijpingskamer stalen. Het is de tweede kaasroof in de regio,een jaar na de roof in Bergen op Zoom.

Het is een ramp voor de kaasmakers van Meer. Sander en Ruth hebben een boerderij met 70 melkkoeien. Omdat de melkprijs enorm laag ligt, had het koppel al langer plannen om een andere richting uit te gaan met hun producten. Vorig jaar volgden ze daarom een opleiding tot kaasmakers en sinds begin dit jaar hebben ze ook een volwaardige kaasmakerij op hun erf. Een apart gebouw waarin zowel de productie als de rijping van de koemelk gebeurt. Voorraad weg
"In januari zijn we beginnen produceren, rond maart is de verkoop gestart", vertelt Ruth. Aan de Meirhoeve is een hoevewinkeltje verbonden en de kazen worden ook via markten verkocht.Het moeilijke van kaasmaken is vooral de rijping. Die moet juist gebeuren, de kazen moeten voldoende gedraaid worden en het proces kost tijd. Een jong belegen kaas maken, duurt al snel 3 tot 6 maanden. Voor een oude kaas heb je meer dan een jaar nodig. "Die zijn daarom ook erg gegeerd en vaak ook duurder", weten de kaasmakers. Voor beginnende hoeves vraagt het een zekere investering van tijd en middelen voordat er iets terugkomt. Net nu het zomerseizoen ten einde was en de Meirhoeve enkele goede belegen kazen kon aanbieden, kregen ze in de nacht van maandag op dinsdag dieven over de vloer. Criminelen die wisten waarmee ze bezig waren, want ze kwamen door de wei van de vaarzen, deden de staldeur van de koeien dicht en kwamen vervolgens de kaasmakerij binnen zonder de deur te moeten forceren. "Ze kenden waarschijnlijk een manier om het slot te forceren. Binnen hebben ze alles leeggeplunderd. Onze volledige voorraad die we hadden opgebouwd deze zomer is meegenomen", treurt Sander. "Natuurlijk wisten ze heel goed waarmee ze bezig waren, want de verse kazen die ik net had gemaakt, liggen er nog. Ze hebben alle dure, rijpere kazen meegenomen." Door de wei
Er werden geen bandensporen gevonden bij het gebouw, dus waarschijnlijk zijn de dieven met een aantal een hele tijd aan het versjouwen geweest. Ze moesten uiteindelijk 120 bollen kaas van tot wel 15 kilo per bol door de wei naar hun bestelwagen vervoeren. "Wij slapen hier vooraan, maar we hebben ook niets gehoord die nacht. Onbegrijpelijk", schudt Sander.

De diefstal is een flinke aderlating voor het landbouwerskoppel, die de schade schat tussen de 10.000 en 15.000 euro. Waarom de kazen gestolen werden? "Een collega had ons laten weten dat het daar ook wel eens gebeurt. Vaak worden die kazen dan naar het Oostblok gevoerd waar ze enorm populair zijn, maar door invoerbeperkingen niet goed verkrijgbaar. Maar ik wist dit ook niet", knikt Sander.

"Voor ons zit er niets anders op dan opnieuw opbouwen. We gaan onze kaasmakerij wel beter beveiligen en een alarm plaatsen."

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
0-1
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
3-1
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
4-2
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
27'
0-0
AZAZ
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
905 stemmen