Volledig scherm

Oplossing voor kruispunt Hannie Schaftlaan-Mosstraat in Rijen

GILZE EN RIJEN - De black spot van Rijen kan in het voorjaar van 2017 worden aangepakt. In overleg met omwonenden en de ZLTO heeft het college van B en W gekozen voor een verhoogd plateau op de kruising en een rode markering van het fietspad, in de hoop het grote aantal ongevallen terug te brengen.

Discussies
Op het kruispunt Hannie Schaftlaan-Mosstraat zijn de afgelopen vijf jaar zeker vijftien ongelukken gebeurd, in de meeste gevallen met gewonden. Dat leidde tot discussies in de gemeenteraad en de roep om een oplossing.

Een uitdaging, omdat de kruising al heel overzichtelijk is.

Landbouwverkeer
Na onderzoek leek in eerste instantie de oplossing gevonden in een soort bajonetaansluiting. Daarbij zou de Mosstraat niet meer haaks staan op de Hannie Schaftlaan. Dat zou de snelheid van overstekend verkeer verminderen.

Maar wethouder Aletta van der Veen stuitte op verzet van de ZLTO en omwonenden: zo'n bajonetaansluiting hindert het grote landbouwverkeer in het buitengebied.

Hoog tijd
Daarop startte een nieuwe ronde overleg, waar deze week uiteindelijk het bovenstaande voorstel uit kwam. Hoog tijd, vonden Gemeentebelang en CDA. Eerder deze week hadden zij tijdens de begrotingsraad al voorgesteld om 135.000 euro voor het minder scherp maken van bochten in de Mary Zeldenrustlaan in Rijen te besteden aan de blackspot.

Met die bijdrage was een rotonde mogelijk wel haalbaar, een mogelijkheid die eerder mede vanwege de kosten afviel.

Markering
Het college stelt nu voor om het middenstuk van de kruising met 12 centimeter te verhogen. De veiligheid en zichtbaarheid van fietsers moet verbeterd worden door het fietspad langs de Hannie Schaftlaan van een rode markering te voorzien.

Als de raad akkoord gaat met het voorstel, dat 65.000 euro kost, kan het werk begin 2017 beginnen.

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
490 stemmen