Volledig scherm
© Jan de Rijk

Op pad met T.rex: bijzonder transport voor Jan de Rijk uit Roosendaal

SCHIPHOL / ROOSENDAAL - Het Roosendaalse transportbedrijf Jan de Rijk is wel wat gewend, maar een ladinkje tyrannosaurus rex is toch wel apart.

Vrijdagochtend kwam Trix, zoals de verzameling botten liefkozend wordt genoemd, vanuit Chicago aan op Schiphol. Daar stond een crew van Jan de Rijk klaar met twee vrachtwagens. Nadat alle kratten met in jute verpakte beenderen van vrijwel een complete T.rex waren overgeladen, trok het transport onder politiebegeleiding richting Leiden.

Daar wordt Trix in het Naturalis-museum minutieus weer opgebouwd en zal zij de eerste 'koningin van de transauriërs' zijn die buiten de Verenigde Staten te bewonderen is. Ooit - zo'n 66 miljoen jaar geleden - was ze bijna 8.000 kilo zwaar. De Amerikaanse - gevonden door boer Lige Murray op zijn land in Montana - is nog steeds veertien meter lang.

De KLM vroeg Jan de Rijk om het beestje in bouwpakket naar Leiden te brengen. "We zijn toch wel trots dat we van zo'n grote gebeurtenis deel uit mogen maken", zegt manager aerospace & special projects Tim Roos. De Trix-colonne wordt vandaag feestelijk begroet in Leiden, door het museum, maar ook door bekende Nederlanders zoals tv-bioloog Freek Vonk.

Zij onthalen met applaus de bijzondere lading van de chauffeurs van Jan de Rijk, een transportbedrijf met dat in heel Europa met zo'n duizend voertuigen vanuit dertien landen werkt.

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
100 stemmen