Volledig scherm
Selma Oueddan uit Breda maakte indruk met haar performance tijdens Kunstbende 2016 en werd derde in de categorie Taal tijdens de landelijke finale. FOTO Marcel Krijgsman

Oosterhoutse eerste prijs bij Kunstbende, Bredase wordt derde

BREDA - Ondanks dat ze gewoon mee deed voor de ervaring wordt haar werk nu zelfs geëxposeerd in het Stedelijk Museum Amsterdam. Door een schoolvriendin werd ze gestimuleerd om mee te doen met de wedstrijd Kunstbende. En daar stond ze ineens, in de finale. Cecile Hübner (17) uit Oosterhout pakte met haar bijzondere kunstwerk afgelopen zaterdag de eerste prijs in de categorie Expo. Selma Oueddan (14) uit Breda won tijdens de finale van de Kunstbende de derde prijs in de categorie Taal.  

Ze maakte indruk. Ruim tweehonderd jongeren tussen de dertien en achttien jaar streden om prijzen in verschillende categorieën, tijdens de Kunstbende finale 2016. De landelijke finale speelde zich af in TivoliVredenburg in Utrecht. Kunstbende is een wedstrijd voor jong creatief talent met prijzen in de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal of Theater. Twee West-Brabantse meiden vielen met Expo en Taal in de prijzen.

Gedicht
Het gedicht van Selma Oueddan ging over drie meisjes en hun leven, dat in alle drie de gevallen – naar eigen zeggen – ‘niet fijn loopt’. Onderwerpen die Oueddan bespreekt zijn onder andere uithuwelijken, vluchtelingen en pesten. Het was haar eerste echte gedicht. „Ik schreef al langer maar met dichten ben ik pas sinds een paar maanden bezig.”
Oueddan kreeg veel positieve reacties op haar gedicht. „Een vrouw was zelfs erg ontroerd en zei dat ik zeker door moet gaan met schrijven.” Toch zag zij de prijs zelf niet aankomen. „Natuurlijk hoopte ik erop maar alle finalisten waren ouder en erg goed.”

Droomwereld
Hübner is zelf nog erg onder de indruk van het feit dat ze uiteindelijk zover is gekomen. „Een vriendin van mij was al twee keer in de Noord-Brabantse finale gekomen en had er veel geleerd en meegemaakt. Dat wilde ik ook ervaren. Toen ik uiteindelijk zelf in de landelijke finale stond dacht ik, het kan dus echt!”

Met haar werk nam Hübner de kijker op een bijzondere wijze mee in haar droomwereld. Hübner liet vier foto’s zien waarop zijzelf slapend afgebeeld is. „Het was een zelfonderzoek om mij zelfbewust te maken op de momenten dat ik dat niet ben. Hiermee wilde ik het zelfbewustzijn in beeld brengen.” De expositie is tijdens een schoolproject bedacht, daar is Hübner ongeveer twee maanden mee bezig geweest.

poll

Het frauderen met pgb is het gevolg van een ook voor de overheid veel te ingewikkelde regeling

Het frauderen met pgb is het gevolg van een ook voor de overheid veel te ingewikkelde regeling

  • Eens (78%)
  • Oneens (23%)
80 stemmen