Volledig scherm
Zonder boer geen voer laat aan de hand van archeologische voorwerpen de ontwikkeling van voedselproductie zien.

'Onze samenleving zal nooit zonder inzet van boeren kunnen'

Reizende expositie 'Zonder boer geen voer' zoomt aan de hand van archeologische vondsten in op 5000 jaar afhankelijkheid van agri-food.

HALDERBERGE - Van oudsher zijn we allemaal boer. Dat is de boodschap van de expositie Zonder boer geen voer, die vanaf 15 september door West-Brabant gaat reizen en eerder ook andere regio's aandeed.

Althans, zo bondig formuleert Yvonne Lammers het, de Roosendaalse archeologe die met haar bureau Echo Tekst en Presentatie het concept voor de tentoonstelling ontwikkelde.

"Boeren en burgers zijn al duizenden jaren lang afhankelijk van elkaar binnen wat we een boerenbestaanseconomie noemen: boeren zorgen voor het voedsel, de anderen hebben andere taken. Die andere taken zijn door de schaalvergroting in landbouw en veehouderij in de loop der millennia steeds uitgebreider en diverser geworden. Maar zonder boeren kunnen we niet. Nooit. Tenzij voedsel ooit in fabrieken gemaakt gaat worden."

Met 'we zijn allemaal boer' wil Lammers zeggen dat we af moeten van de kloof tussen burgers en boeren, tussen stad en platteland. "Het is geen wij-zij verhaal, we hebben als bevolking een gezamenlijke taak als het gaat om het goed omgaan met samenleving en milieu."

Dat is de visie in ieder geval van de makers en opdrachtgevers van de expositie Zonder boer geen voer. Een titel waar aanvankelijk vanuit agrarische kringen weerstand tegen bestond. "Ze produceren voedsel, geen voer. We hebben hem toch gehouden omdat ie triggert, mensen aan het denken zet."

De tentoonstelling laat in zeven stappen de ontwikkeling zien in de relatie tussen boeren en burgers, toegespitst op West-Brabant, een regio waarin de bewoningssporen terug gaan tot drieduizend jaar voor Christus. Aan de hand van archeologische vondsten uit diverse gemeenten worden die periodes behandeld.

Lees woensdag het hele artikel in BN DeStem

Poll

Boeren moeten doorgaan met demonstreren totdat ze gelijk krijgen.

Boeren moeten doorgaan met demonstreren totdat ze gelijk krijgen.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
1103 stemmen