Volledig scherm
© rgbstock.com

Onvrede in Breda over cultuursubsidies

BREDA - Wanneer het aankomt op de verdeling van rijkssubsidies voor cultuur, komt de provincie Brabant er uiterst bekaaid af. Dat vindt de Bredase cultuurwethouder Marianne de Bie. Samen met haar collega's uit de andere vier grote Brabantse steden, ondertekende ze een persbericht dat de provincie Noord-Brabant rondstuurde. Daarin uitten provincie en cultuurwethouders hun teleurstelling over de geografische spreiding van de subsidies van het Fonds Podiumkunsten.

Dat maakte vorige week bekend welke 84 instellingen tussen 2017 en 2020 kunnen rekenen op rijkssteun.

De Bie: "Enige tijd geleden, bij de verdeling van het geld voor de basis infrastuctuur cultuur, de BIS-gelden, hebben wij, de provincie en de vijf grootste Brabantse steden, aan de bel getrokken bij cultuurminister Jet Bussemaker. Toen al constateerden wij een scheefgroei in de steun. Verreweg de meeste subsidie komt terecht bij instellingen in de randstad."

Bussemaker erkende dat destijds, zegt De Bie: "Zij wees erop dat de Fondsen hun steun nog bekend moesten maken. Wij hadden er hoop op, dat Brabant er bij hen beter af zou komen. Onterecht, zo blijkt nu. Het Fonds Podiumkunsten heeft zelfs minder in plaats van meer Brabantse aanvragen gehonoreerd."

Dat steekt, weet De Bie. "De vijf grote Brabantse steden, Breda, Tilburg. 's Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond werken nauw samen om de cultuur in Brabant te versterken." Maar dat is moeilijk, wanneer het Rijk bij de verdeling van de subsidies keer op keer het oog laat vallen op de instellingen in de randstad. "Logisch dat de positie van die randstad als leverancier van cultuur in de regio op die manier toeneemt."

Overigens is De Bie wel erg blij met de steun die het Fonds Podiumkunsten de komende vier jaar heeft toegezegd aan twee Bredase instellingen. Zowel jeugddansgezelschap De Stilte als theatergroep Schippers & Van Gucht krijgen van 2017-2020 rijkssteun.

Live Voetbal

home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
1-2
PSVPSV
away logo
home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
2-3
ExcelsiorEXC
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
2-0
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
EINDE
1-1
FC GroningenGRO
away logo

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
1115 stemmen