Volledig scherm
© GinoPress B.V

Ongevallen in Steenbergen en 's Gravenmoer: ‘Bestuurder van een quad is erg kwetsbaar’

STEENBERGEN/'S GRAVENMOER - Afgelopen week vonden er twee ongevallen plaats met een quad. Het ging mis in Steenbergen en in 's Gravenmoer. Is rijden op een quad gevaarlijk? 

1. Wat is een quad?
Een motorvoertuig met drie of vier wielen, zonder carrosserie. Er zijn vijf verschillende soorten: quads die niet zijn goedgekeurd voor de openbare weg, brommerquads, quads die zijn goedgekeurd als driewielig motorrijtuig, quads die zijn goedgekeurd als personenauto en quads die zijn goedgekeurd als bedrijfsauto. Bij de laatste drie modellen hoeft geen helm te worden gedragen. Bij brommerquads moet de bestuurder minimaal 16 jaar zijn, bij de zwaardere soorten 18 jaar.

2. Gebeuren er vaker ongelukken met quads dan met andere (bijzondere) voertuigen in West-Brabant?
Volgens politiewoordvoerder Alwin Don is dat niet het geval. „De laatste jaren zien we dat er meer mensen op een quad rondrijden, maar de ongevallencijfers wijzen niet uit dat er er opvallend veel ongelukken zijn met deze apparaten. Maar wat we wel zien, is dat vooral bij de wat zwaardere quads de verwondingen vaak ernstig zijn. Een quad heeft geen airbag en geen kooiconstructie, dat maakt de bestuurder kwetsbaar. Dat zagen we deze week ook in Steenbergen. De man was zijn quad aan het draaien en kwam vervolgens ongelukkig ten val. Hij liep behoorlijke verwondingen aan zijn hoofd op.”

3. Veilig Verkeer Nederland zou het liefste zien dat alle quads van de openbare weg worden gehaald. En in Breda onderzocht de gemeente een paar jaar geleden of de voertuigen uit de binnenstad konden worden geweerd. Is dat realistisch?
​Niet echt. Een woordvoerder van de gemeente Breda geeft toe dat er voor quads geen uitzondering kan worden gemaakt. „Als het voertuig aan alle voorschriften voldoet, gelden voor quads dezelfde regels als voor vergelijkbare verkeersdeelnemers. Bij ons is er dus geen sprake van een specifiek quadverbod.” Dat quadbestuurders een slecht imago hebben, komt door het stunten en hard rijden. Tip van een fanatieke quadrijder: ‘Eerst voelen wat zo’n ding doet en rustig beginnen. Gek doen kan iedereen, gebruik je hoofd.’

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
736 stemmen