Volledig scherm
Brand bij een beddenspeciaalzaak aan de Kruisvoort in Breda. © Perry Roovers/MaRicMedia

Onderzoek politie wijst uit: grote brand meubelboulevard Breda is aangestoken

BREDA - Na wekenlang onderzoek weet de politie het zeker: de brand die medio juni drie woonwinkels op de meubelboulevard in Breda verwoestte en bij twee andere winkels voor enorme rook- en waterschade zorgde, is aangestoken. "Op basis van de gegevens die we hebben verzameld gaan we er definitief vanuit dat er opzet in het spel is", zegt woordvoerder Jeroen Steenmeijer.

Schade
Om welke gegevens het gaat, wil de politie niet zeggen. Om de dader(s) te achterhalen is een rechercheteam geformeerd dat uit twaalf rechercheurs bestaat en onder leiding staat van een officier van justitie. "Dat lijkt veel", zegt Steenmeijer, "maar de economische schade door de brand en de impact ervan is dan ook enorm." De schade door de brand loopt in de miljoenen euro's.

Behalve het politieonderzoek lopen er ook nog onderzoeken van twee verzekeringsmaatschappijen naar de brand. Eén daarvan heeft het Rotterdamse onderzoeksbureau EMN Expertise in de arm genomen. Dat bedrijf is niet verrast door de bevindingen van de politie maar wil er verder niet op reageren.

Aangiftes
Ondertussen druppelen er bij de politie steeds meer aangiftes binnen van mensen die voor de brand een bank bestelden bij Bankstel XL, één van de drie meubelwinkels die in vlammen opging, en daarbij een forse aanbetaling moesten doen. In sommige gevallen zelfs oplopend tot 1.500 euro.

Omdat de eigenaar van de zaak, Joost van Dijk, al geruime tijd zijn telefoon niet meer opneemt en mails niet meer beantwoordt, vrezen deze klanten dat ze én geen bankstel geleverd krijgen én hun aanbetaling kwijt zijn. Van Dijk was ook gisteren op geen enkele manier bereikbaar voor commentaar.

In welke richting de politie de daders van de brand zoekt, wil ze niet zeggen. Steenmeijer: "Wij houden alle scenario's open. Oplichting van de verzekering, een boze werknemer, in principe is vanalles denkbaar. Wij sluiten vooralsnog niets uit."

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (50%)
  • Oneens (50%)
525 stemmen