Volledig scherm
Expositie in de StadsGalerij v.l.n.r. Ad Kin en Cécile Verwaaijen van de Nieuwe Veste, Karin Viets van WIJ en, op de ladder, John Beckers van WIJ. © Ron Magielse/het fotoburo

Onderzoek naar toekomst StadsGalerij Breda

BREDA -  Er is een onderzoek gestart naar de toekomst van de StadsGalerij aan de Oude Vest in Breda. Dat bevestigt cultuurwethouder Marianne de Bie.

Zij geeft aan dat er gekeken wordt naar wat het monumentale boerderijtje in de toekomst voor functie kan hebben voor Breda. Dat kan een voortzetting zijn van wat de StadsGalerij nu al is, namelijk een plaats waar kunst, cultuur en evenementen zijn. "Maar ook iets anders", benadrukt De Bie.

Bij het onderzoek is NV Stadsherstel betrokken. Die heeft al eerder aangegeven er veel in te zien om het gebouw, dat ooit een paardenstal was, maar nu een Rijksmonument is, op te knappen.

Lilian Joosen, die de StadsGalerij op dit moment huurt van de gemeente Breda, kreeg vorig jaar te horen dat ze er rekening mee moet houden dat haar huurovereenkomst wellicht op 1 januari 2017 stopt.

Behoefte aan kunst en cultuur

Toch heeft ze er goede hoop op dat uit het onderzoek naar voren komt dat aan de functie die de StadsGalerij nu inneemt, behoefte blijft in Breda. "Helemaal als straks het nieuwe museum van start gaat, en het Breda's Museum weg is, is er in de binnenstad eigenlijk geen andere plek meer voor de kunst en cultuur zoals die bij ons is te beleven. Dat zou enorm jammer zijn."

Joosen zit intussen niet stil en is met vaste gebruikers van de StadsGalerij, zoals BredaPhoto, het Graphic Design Festival en creatief cateraar Ravanello al volop bezig met het maken van plannen.

Zo lijkt het Joosen een goed idee, wanneer in de grootste ruimte horeca, kunst en evenementen zijn, aan de zijkanten is dan nog plaats voor iets als het filmhuis en kantoren.

Zover is het nog niet. Eerst moet de uitkomst van het onderzoek duidelijk zijn. Bovendien heeft ook NV Stadsherstel nog niet definitief te kennen gegeven of het de 2,5 tot 3 euroton gaat investeren die nodig zijn voor het opknappen van de StadsGalerij.

 1. Wietkweker zwaar onder invloed van drugs als politie binnenvalt in Steenbergen: ‘Hij flipte helemaal en kon niet stoppen’

  Wietkweker zwaar onder invloed van drugs als politie binnenvalt in Steenber­gen: ‘Hij flipte helemaal en kon niet stoppen’

  STEENBERGEN - In een woning aan de Kapelaankockstraat in Steenbergen heeft ambulancepersoneel bij toeval een wietkwekerij gevonden toen ze op een melding afging van een bewoner die door het lint ging. De bewoner was zwaar onder invloed van drugs en knalde in zijn woning overal tegenaan. Uiteindelijk verwondde hij zichzelf zo erg dat hij met een ambulance is afgevoerd.
 2. Derde dode te betreuren bij ongeluk op de A59 bij Rosmalen
  UPDATE + VIDEO

  Derde dode te betreuren bij ongeluk op de A59 bij Rosmalen

  DEN BOSCH/OSS - Drie personen zijn zondagochtend om het leven gekomen bij een ongeluk op de A59 van Den Bosch naar Oss. In eerste instantie leek sprake te zijn van twee dodelijke slachtoffers. Bij het bergen van het voertuig werd duidelijk dat drie mensen in de uitgebrande auto zaten. Op dit stuk van de A59 zijn in minder dan een jaar tijd al drie ernstige ongelukken gebeurd. Rijkswaterstaat doet onderzoek naar het wegdeel.

Live Voetbal

home logo De GraafschapGRA
16'
0-0
FC UtrechtUTR
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
1-0
FeyenoordFEY
away logo
home logo ExcelsiorEXC
EINDE
2-1
FC EmmenEMM
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
5-0
NAC BredaNAC
away logo

poll

De KNVB heeft voetbalclub Hoge Vucht terecht uit de competitie gezet

De KNVB heeft voetbalclub Hoge Vucht terecht uit de competitie gezet

 • Eens (96%)
 • Oneens (4%)
951 stemmen