Volledig scherm
JSF boven Breda tijdens voorstelrondje over Nederland. Foto Defensie / Frank Cebras

Onderhoud F35 wordt cashen: 9 miljard euro aan omzet

DEN HAAG / WOENSDRECHT - Het onderhoud van de F35-straaljager gaat het Nederlandse bedrijfsleven de komende jaren ongeveer 9 miljard euro opleveren. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken.
Om dat bedrag in perspectief te zetten: de Defensiebegroting bedraagt dit jaar 8,5 miljard euro.

Met de in gebruik name van de eerste F35-gevechtsvliegtuigen, wordt nu ook duidelijk welke onderhoudsorders het Nederlandse bedrijfsleven tegemoet kan zien.
Fokker
Een van die bedrijven is Fokker, met onder meer een vestiging op de vliegbasis Woensdrecht. Al zes jaar geleden werd voorspelt dat Fokker het landingsgestel van de F35 zou gaan onderhouden, nu is dat ook officieel bevestigd.
Fokker is niet de enige die gaat verdienen aan de nieuwe high tech-straaljager van de Koninklijke Luchtmacht. Ook Aeronamic krijgt werk aangeleverd. Op het Logistiek Centrum Woensdrecht neemt dit bedrijf de turbomachine van de F35 in onderhoud.

JSF
De aanschaf van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig is jarenlang reden voor debat geweest in de politiek. Toch heeft dat de Nederlandse luchtvaartindustrie geen windeieren gelegd. Volgens het ministerie van Economische Zaken is er tot en met 2015 voor meer dan 1,2 miljard euro aan F35-opdrachten binnengehaald door het bedrijfsleven.
Zo is Fokker al jarenlang intensief bij de productie van het door Lockheed Martin ontworpen toestel. Gedurende die periode heeft het bedrijf veel ervaring opgedaan op het gebied van het produceren, herstellen en onderhouden van landingsgestellen.
Overigens was Fokker ook nadrukkelijk betrokken bij de productie en het onderhoud van het landingsgestel van de F-16 en de zwaar door mankementen getroffen NH90-helikopter.
Contracten
Minister Jeanine Hennis van Defensie omschrijft de onderhoudscontracten voor Nederland als ‘dubbele winst’. „Niet alleen zorgt het nieuwe jachtvliegtuig de komende veertig jaar voor veiligheid vanuit de lucht”, zegt Hennis. „Ook geven de onderhoudscontracten een positieve impuls aan de werkgelegenheid in Nederland. Hierdoor blijft hoogwaardige kennis behouden.”

Enthousiast
Ook minister Kamp is enthousiast. Met name Fokker en Areonamic mogen zich wat hem betreft verheugen in de orders die in het verschiet liggen: „Deze bedrijven horen internationaal bij de top. Hun selectie bevestigt dat onze vliegtuigindustrie voorop loopt in hoogwaardige productie en onderhoud.”

Maar ook de directies van andere Nederlandse luchtvaartbedrijven kunnen zich binnenkort in de handen wrijven, voorspelt de minister. „De omzet van het onderhoud van kleinere onderdelen, de componenten, is alleen al voor ons land geschat op 4,7 miljard euro”, heeft Kamp berekend. „Dat biedt niet alleen kansen voor Fokker en Aeronamic. Deze en andere opdrachten voor het in de lucht houden van de F-35 kunnen op termijn bij meer dan 100 Nederlandse bedrijven werk bieden aan circa vierduizend á vijfduizend mensen.”

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

Volledig scherm
Stormvloedkering. © Defensie
Volledig scherm
JSF boven KMA en centrum Breda tijdens voorstelrondje over Nederland. Foto Defensie / Frank Cebras © Defensie
Volledig scherm
JSF met F16 gespot boven de wijk Asterd in Breda. Was op weg richting de luchtmacht toren langs de A16. © Andries de Bué

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
699 stemmen