Volledig scherm
Wethouder Hans de Waal © Archieffoto BN DeStem

'Ondergronds tracé van 380kv is beste optie voor Woensdrecht'

HOOGERHEIDE - Woensdrecht vecht bij netwerkbeheerder Tennet om de gunst van een ondergronds deel van het nieuwe 380kv-tracé. Dat is volgens wethouder Hans de Waal (Ruimtelijke Ordening, Landschap en Natuur) voor zowel Tennet als de gemeente Woensdrecht de beste oplossing. De gemeente Woensdrecht maakt zich grote zorgen over de route van de nieuwe hoogspanningsleiding van Rilland naar Tilburg.

De gemeente bereikte jaren geleden een akkoord om de leiding over bestaande masten in het buitengebied te laten lopen. Maar door het afdwingen van een nieuwe milieueffectrapportage kwam dat akkoord op losse schroeven te staan. Daardoor komen alle varianten weer op tafel, ook één waarbij de leiding dwars over landgoed Mattemburgh loopt. Dit tot afgrijzen van de gemeente Woensdrecht én Mattemburgh-eigenaar Brabants Landschap.

De Waal: "Er liggen voor Woensdrecht nu drie opties. De eerste is dat de leiding over het Markiezaatsmeer gaat. Dat zal 'm niet worden, want dat is veel te duur en niet onderhoudsvriendelijk. Een tweede mogelijkheid is dwars over landgoed Mattemburgh. Tennet wil water bij de wijn doen door het tracé iets meer naar De Duintjes te leggen, maar niet ver genoeg naar onze zin. Het derde alternatief is om de hoogspanningskabel in Woensdrecht ondergronds aan te leggen."

Dat laatste heeft de voorkeur van De Waal. "Het is ook eigenlijk het enige mogelijke scenario, want Mattemburgh en het Markiezaat zijn beschermde Natura 2000-gebieden, daar kun je niet zomaar hoogspanningsmasten wegzetten."

Lees meer in BN DeStem, editie Bergen op Zoom van vrijdag.

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
780 stemmen