Volledig scherm
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Onder de Toren krijgt Halderbergse Monumentenprijs

OUD GASTEL - Café Onder de Toren is afgelopen zaterdag door de Monumentencommissie officieel aangeduid als mooiste Halderbergs monument van 2016. Wethouder Hans Wierikx overhandigde in de binnentuin de daarbij horen muurplaquette omgoten met veel lovende woorden aan de familie Bartelen.

Het bijzonder fraai gerestaureerde pand ligt letterlijk en figuurlijk onder de kerktoren en blijkt idem dito de opvulling van een ‘gat in de Markt’.

Het echtpaar Karel en Jacqueline Bartelen, hun dochter Femke en schoondochter Anke keken maar wat blij, toen een gezelschap met onder meer drie wethouders zaterdagmorgen rond half elf aanbelde.

Toevallig opende het pand precies een jaar geleden. En na een jaar heeft het bij veel Gastelaren al een bijzonder plaatsje in het hart veroverd.

Wethouder Hans kent het oude café als locatie waar hij zo’n 30 jaar geleden vaak kwam. Het pand kwam leeg te staan en verviel zienderogen.

Bij een toenmalig centrumplan rond 2008 stond sloop in het vooruitzicht.” Maar er werd gelukkig met andere ogen naar het historische pand gekeken. En Karel had de oplossing, zeg maar gerust de droom van Karel.

In 2012 kwam het plan van restauratie en een jaar later begon de renovatie. Nu op deze dag vieren we dat café Onder de Toren officieel teruggeven is aan de Gastelaren en ook Halderbergenaren. Heel de familie mag hier trots op zijn. Van harte proficiat,’ zijn de mooie woorden van wethouder Wierikx.

Volgens commissielid Mark Buijs was het ook een kwestie van ‘wie durft dit aan.’ Karel Bartelen bedankte ook de gemeente. En wethouder Jan Paantjens drinkt met hem symbolisch nog een biertje op het terras, zoals ooit was afgesproken.

Poll

Carnaval is een prima gelegenheid om de zinnen te verzetten. Jammer dat het bijna voorbij is.

Carnaval is een prima gelegenheid om de zinnen te verzetten. Jammer dat het bijna voorbij is.

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
332 stemmen