Volledig scherm
Onderzoek bij de woning in Zundert. © Hessel de Ree

Onbegrip bij nabestaanden van in Zundert vermoorde Pierre Pelders

BREDA/ZUNDERT - Zichtbare emoties en vooral veel onbegrip bij de nabestaanden van Pierre Pelders, die op 26 februari werd doodgeslagen in zijn appartement in Zundert. De verontwaardiging is hoorbaar als de rechtszitting al na amper een kwartier wordt gesloten.

Op zich is dat niet verwonderlijk. De Bredase rechtbank besprak de zaak gisteren pro forma. Dan komt alleen kort de stand van zaken aan de orde. En als de advocaat van de verdachte, de 49-jarige Helmut K., geen bijzondere verzoeken heeft, kan zo’n zitting snel gebeurd zijn.

Toch toont ook raadsman Alfons Bals zich verbaasd dat de vele aanwezige familieleden, bijgestaan door slachtofferhulp, kennelijk niet goed op de hoogte zijn van de gang van zaken.

H.K. wordt ervan beschuldigd dat hij op 26 februari de 45-jarige Pelders heeft omgebracht door hem met een hamer op het hoofd te slaan. Mogelijk heeft hij het slachtoffer daarna nog een kussen op het hoofd gedrukt, maar verstikking wordt niet als doodsoorzaak aangemerkt. Het slachtoffer werd de volgende dag dood gevonden in zijn net betrokken huurappartement aan de Veilingstraat in Zundert. De politie was gebeld omdat de bezorgde familie al een paar dagen niets van hem had gehoord.

De 49-jarige verdachte is volgens zijn advocaat verslaafd aan drugs. Hij is geboren in Duitsland, heeft in Berlicum gewoond maar zou nu een min of meer zwervend bestaan leiden. Hij was een bekende van het slachtoffer en stond bij hem in het krijt. Om van zijn geldschuld af te komen zou hij Pierre Pelders helpen bij de inrichting van het appartement.

Kennelijk is het toen tot ruzie gekomen, die ontaardde in de fatale klappen met een hamer.

H.K. wordt ook diefstal verweten van een digitale televisie, een mobiele telefoon en een auto. Na het misdrijf vluchtte hij in de auto van het slachtoffer. De politie pakte hem na enkele dagen op in Terneuzen, waar zijn ex-vriendin woont. 

De officier van justitie vordert dat hij zo snel mogelijk in het Pieter Baan Centrum wordt geplaatst voor psychiatrisch onderzoek. De volgende zitting - ook nog niet inhoudelijk - is op 25 augustus.

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
66 stemmen