Volledig scherm

Omwonenden tegen openhouden azc Boschpoort Breda

BREDA - Het college van Breda moet wel met heel sterke argumenten komen wanneer alsnog wordt besloten om het huidige asielzoekerscentrum (azc)in De Boschpoort open te houden.

Dat stelt voorzitter Piet Maanders, van de Bredase wijkvereniging Stadshart/Valkenberg.

De vereniging van verontruste omwonenden van het huidige azc gaat nog verder. Mocht De Boschpoort open blijven, dan is het vertrouwen in de politiek voor altijd verdwenen en is een stevige reactie te verwachten.

Vrijdag maakte het college bekend dat in het najaar het azc in de voormalige Koepelgevangenis sluit en verhuist naar het belastingkantoor aan de Fellenoordstraat. Eén van de belangrijkste redenen voor deze beslissing is de belofte van het college aan omwonenden van het huidige azc dat de opvang daar niet langer dan twee jaar open zou blijven.

Voor enkele maatschappelijke clubs in de stad -zoals het Welkomtscomité Vluchtelingen- en voor politieke partijen als het CDA en GroenLinks aanleiding om aan de bel te trekken. Want nu de twee jaar bijna zijn verstreken en het met de overlast van de vluchtelingen op de huidige locatie wel mee lijkt te vallen, waarom wordt de belofte dan niet heroverwogen? "Praat eens met omwonenden, misschien vinden zij het helemaal niet erg als het azc langer open blijft op de huidige plek", zegt bijvoorbeeld het CDA.

Dat vinden ze wel, zegt de woordvoerster van de verontruste omwonenden. De wijkvereniging is neutraal, vindt voor zowel sluiting als verhuizing wat te zeggen. "Maar", zegt Maanders: "De toezegging aan de omwonenden was erg hard. Het college moet wel met een heel goed verhaal komen als de belofte wordt verbroken."

Ook het Platform Boschstaat vindt het correct dat het college de belofte nakomt. "Neemt niet weg", zegt woordvoerder Mikel de Jongh: "Dat wij verder ook redelijk neutraal staan in de kwestie. We hebben weinig overlast gehad van de vluchtelingen." Toch: "Maakt het vertrek van het azc verdere herontwikkeling van de Koepel mogelijk. Dat biedt kansen die goed zijn voor de straat. Ik denk aan iets als een markthal."

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
163 stemmen