Volledig scherm
Brand bij een beddenspeciaalzaak aan de Kruisvoort in Breda. © Perry Roovers/MaRicMedia

Omstreden eigenaar BankstelXL in Breda biedt 'excuses' aan

BREDA - De eigenaar van de omstreden meubelzaak BankstelXL in Breda, Joost van Dijk (40), heeft voor het eerst sinds de brand op de Meubelboulevard, in juni dit jaar, iets van zich laten horen.

In een bericht aan BN DeStem biedt Van Dijk ‘excuses’ aan aan zijn klanten ‘voor alle mogelijke miscommunicatie, verwarring en onduidelijkheid die er mogelijk heeft kunnen en zal kunnen ontstaan over verkoop, leveringen en service’, zo schrijft Van Dijk. Wat de gedupeerden betreft, meldt hij ‘Wij begrijpen ten zeerste de ernst in deze voor alle betrokkenen die in deze situatie zijn beland.’   Slachtoffers van de meubelcatastrofe hebben echter geen boodschap aan de excuses. „Excuses op papier dat zegt niks”, stelt een van de gedupeerden. De vrouw wil anoniem blijven, vanwege het verleden van Van Dijk bij motorclub No Surrender. „Ik vind zijn verklaring ongeloofwaardig na alles wat er gebeurd is.”   Oplossing Van Dijk zegt nog steeds te zoeken naar oplossingen om alle klanten te voorzien van de ‘(deel)bestelling.’ De meubelman verwijst naar de website www.seatsandco.nl waar gedupeerden door een andere fabrikant geholpen worden. „Dat geldt niet voor ons”, aldus een van hen. „Ons bankstel was via een andere fabrikant besteld. Wij komen niet voor deze regeling in aanmerking.”   Wat Van Dijk concreet aan de slachtoffers te bieden heeft, wordt niet duidelijk, omdat hij telefonisch en via mail niet bereikbaar is. Ook zijn vader wil geen verder commentaar geven. Zo blijven allerlei vragen over de hoge aanbetalingen die klanten moesten doen, de leveranciers die geen geld hebben gekregen en de reden waarom hij maandenlang is ondergedoken, onbeantwoord.   Schandpaaldiscussie
Van Dijk legt zelf geen verantwoording af, maar heeft wel commentaar op ‘de schandpaaldiscussies’ die naar aanleiding van artikelen in de krant gevoerd worden. ‘Die raken kant nog wal’, in de ogen van de meubelverkoper. De oorzaak zit hem in de artikelen met ‘niet te herleiden of op juistheid gecontroleerde citaten met een bepaald eenzijdig perspectief of belang.’   Van Dijk bestrijdt ook dat de oorzaak van de brand bekend is. De politie meldde echter een week geleden dat onomstotelijk vaststaat dat de brand is aangestoken.   Door de brand in juni in meubelwinkel BankstelXL in Breda zijn tientallen klanten en enkele leveranciers gedupeerd. De klanten moesten hoge aanbetalingen doen, maar kregen geen meubels, terwijl leveranciers niet betaald werden. Een groep gedupeerden bereidt zich voor op een rechtszaak tegen Van Dijk.

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
107 stemmen