Volledig scherm
© ANP

OM wil 5 miljoen euro plukken van Bergse wietcrimineel Miloud B.

BREDA / BERGEN OP ZOOM - Wietcrimineel Miloud B. uit Bergen op Zoom verdiende in de afgelopen jaren 5 miljoen euro met de handel in hennep. Het Openbaar Ministerie becijferde dat dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar staat de Bergenaar terecht voor het leiden van een bende van twaalf verdachten.

Dinsdag was de eerste van de zes dagen die het proces in beslag gaat nemen. Officier van justitie Paul Emmen liet weten dat als B. wordt veroordeeld, het OM die 5 miljoen euro wil gaan plukken.

De 42-jarige Miloud B. woont inmiddels in Amsterdam in een straat waar appartementen van minder dan 100 vierkante meter voor een half miljoen euro niet weggaan.

Gintas Macionis

Hij kwam in beeld na de liquidatie van de Litouwer Gintas Macionis in februari 2014 op de Groenendries in Huijbergen.

Justitie vermoedt dat een conflict over wiet de aanleiding was voor de Litouwer om een peilbaken onder de auto te plaatsen van B, zodat hij altijd diens locatie kon uitlezen op de computer. B. zou daarom opdracht hebben gegeven tot de moord. Dat is echter nooit bewezen.

Wel begon justitie een groot onderzoek naar B. Er werden drugsdeals geobserveerd door de politie en de telefoons van de criminelen werden afgetapt.

Het was echter niet alleen eenrichtingsverkeer naar de politie. Gedurende het onderzoek bleek dat politie-informatie naar B. werd gelekt. B. kon daardoor wiet opruimen voordat de politie binnenviel.

Desondanks heeft justitie waarschijnlijk voldoende bewijs voor een veroordeling.

Verrekijkers

Observatieteams van de politie hebben in Hoogerheide, Bergen op Zoom, Antwerpen en Steenbergen verschillende keren met verrekijkers staan meekijken hoe sporttassen met wiet van de ene naar de andere kofferbak gingen.

Via taps bleek dat er vaak meer dan 10 kilo wiet in zo'n tas zat. Na een deal in Antwerpen, op 5 mei vorig jaar, werden de Fransen op de snelweg E19 richting Parijs staande gehouden. In de kofferbak zat 6,5 kilo hennep.

Ook rechterhand 'Hadji' C. is gezien bij drugsdeals. Tussen november 2014 en mei 2015 ging het dan onder meer om transacties van 14,5 en 13 kilo wiet.

De verdachten, allen al in het bezit van een drugsstrafblad, beroepen zich veelal op hun zwijgrecht.

Justitie komt maandag met een strafeis, boven op de vordering van 5 miljoen.

In vrijheid

B. en C. mogen hun vonnis in vrijheid afwachten. Ze hebben bijna een jaar in voorarrest gezeten.

De uitspraak is op 22 november.

Volledig scherm
© Thinkstock

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
45 stemmen