Volledig scherm
Illustratie Richard Gesell

OM naar Suriname voor drugssmokkel, coketransport strandde op Zeeuwse kust

ROTTERDAM / BRESKENS / KLUNDERT - De vier verdachten die aan boord zaten van sportvisbootje De Zeeland ontkennen dat ze iets met drugssmokkel te maken hebben. Ze zwijgen bij de politie over de 1075 kilo pure cocaïne die is gevonden aan boord van hun scheepje. Dat strandde in januari in een zware storm op het strand bij Breskens. Enkele uren eerder waren de mannen door de reddingboot van boord gehaald.

Bij de eerste pro forma-zitting pakten zich woensdag in de Rotterdamse rechtbank opnieuw donkere wolken samen boven de verdachten: No Surrender-captain Tjeu N. (51) uit Klundert en twee opvarenden en de schipper uit Zeeland.

Officier van justitie Marieke Vreugdenhil twijfelt er niet aan dat ze allen betrokken zijn bij de mislukte smokkel. "Alle vier stonden ze aan boord van het kleine visbootje. De lading cocaïne is verstopt in het ruim, de luiken zijn dichtgekit. Dan moet je een rol hebben gespeeld."

Meer bewijs
Het OM beschikt over meer bewijs. Zo zijn op de romp van De Zeeland verfsporen aangetroffen van de Marian V - de zeesleper die de drugs rechtstreeks uit Paramaribo zou hebben aangevoerd - en omgekeerd. Het OM denkt dat de coke voor de kust van België is overgezet op het visbootje. Radarbeelden wijzen in die richting.

Een Filipijns bemanningslid van de Marian V heeft de politie verteld dat bij de operatie heeft geholpen. Een verklaring die de rechtbank 'op zijn minst zeer belastend' noemde.

Ook de Nederlandse kok van de zeesleper lijkt in verhoor te zijn 'doorgeslagen'. Deze verdachte wijst zakenman Jack G. (62) uit Bergen op Zoom aan als organisator van het drugsvervoer. G. charterde de zeesleper en kwam in Paramaribo enige dagen aan boord.

Volgens zijn raadsman Henk van Asselt was er tot de verklaring van de kok 'geen enkel hard bewijs tegen zijn cliënt'. Inmiddels beschikt de politie ook over videobeelden waarop G. te zien is met een man die 'te linken is aan De Zeeland'. Het zou niet gaan om mede-verdachte Tjeu N., zoals bronnen eerder meldden, maar iemand met een zakelijk belang in de visboot.

De beelden komen uit de garage in Breda waar eind vorig jaar twee mannen werden ontvoerd. De zaken hebben volgens het OM niks met elkaar te maken, maar de beelden kunnen aantonen dat G. - anders dan hij volhield - De Zeeland wel kende.

Officier Vreugdenhil verwacht meer bewijs uit onderzoek van navigatie-apparatuur op de visboot en telefoons van verdachten om versleutelde gesprekken te voeren. Ook wil ze een rechercheteam naar Suriname sturen om de cokesmokkel daar nader te onderzoek. Overleg hierover met de Surinaamse autoriteiten heeft 'voorzichtige toezeggingen opgeleverd'.

De volgende (regie)zittingen tegen de in totaal acht aangehouden verdachten zijn op 31 augustus en 6 september.

Volledig scherm
De 'cokeboot' op het strand van Cadzand. © Peter Nicolai

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
378 stemmen