Volledig scherm
Wethouder Miriam Haagh met Hoesnia Risauli en Fadua el Bouazzaoui (L), beiden werkzaam voor Stichting Voorlichters Gezondheid © Joyce van Belkom / Pix4Profs

Officiële opening dagopvang in Breda 'Dames jullie moeten echt de Nederlandse taal leren'

BREDA - 'Marhabaan bikum fi Darna.' Zodra Hoesnia Risauli de welkomstwoorden van Serap Kaynak, manager van Dunya Zorg en Welzijn, vertaalt naar het Arabisch zie je de Marokkaanse dames aandachtig naar voren leunen. De officiële opening van Darna, een dagopvang voor Turkse- en Marokkaanse ouderen aan het Gerrit Rietveldplein in Breda, gebeurde woensdagochtend in meerdere talen.

Toch hoopt Kaynak dat de dames met behulp van de dagopvang de Nederlandse taal gaan leren. "Dit is een van de belangrijkste aspecten waar we ons hier op gaan richten. Door middel van verschillende activiteiten en bijeenkomsten leren ze niet alleen de taal, maar krijgen ze ook meer contacten. Hier kunnen ze gewoon binnenlopen. Eenzaamheid onder ouderen is een bekend probleem. Bij allochtone ouderen zorgt het cultuurverschil en de taalbarrière voor grotere kans op eenzaamheid", aldus Kaynak.

Hoesnia Risauli en Fadua el Bouazzaoui, beiden werkzaam voor Stichting Voorlichters Gezondheid, laten in een rollenspel zien hoe belangrijk taal is bij het bezoek aan een zorgverlener. Dit tot groot vermaak van het publiek.

Echt de taal leren
"Maar", vervolgt El Bouazzaoui. "Als je een taal niet of niet goed spreekt kan het zelfs levensbedreigend worden. Bijvoorbeeld wanneer een diëtiste aangeeft dat je twee sneetjes brood mag eten per maaltijd. Twee sneetjes van een Marokkaans brood staan gelijk aan 1 kilo Nederlands brood. Een cultuurverschil dat met taal verholpen kan worden. Dus dames jullie moeten echt de Nederlandse taal gaan leren."

Het niet volledig zelf kunnen zorgen voor je familie is nog altijd een taboe in de Marokkaanse cultuur. "Hier bij Darna is dat taboe minder aan de orde, omdat de cultuur en taal hier voor herkenning zorgen. Het voelt zo voor de kinderen minder bezwaarlijk als ze merken dat het ze soms 'teveel wordt om fulltime voor hun ouders te zorgen' en ze hier naartoe brengen", aldus wethouder Miriam Haagh.

De dagopvang is iedere dinsdag en donderdag geopend. Ga voor meer informatie naar www.dunyazorg.nl

Lees donderdag meer in BN DeStem

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
543 stemmen