Volledig scherm
Jongeren in de wijk Langdonk in Roosendaal

Officieel minder overlast jeugd in Roosendaalse wijk

ROOSENDAAL - De overlast van groepen jongeren in ons land is de laatste tien jaar sterk gedaald. Vijf jaar geleden ging het helemaal mis in Roosendaal, nog erger dan nu in Zaandam. Maar wat gebeurde er daarna? Roosendaal wist het tij te keren in de wijk Langdonk.

Er zijn veel minder groepen die overlast geven, het aantal strafbare feiten is meer dan gehalveerd en bewoners ervaren ook aanmerkelijk minder overlast dan voorheen. Dat blijkt uit cijfers van politie, criminologen en het CBS.

Daling
De daling staat in contrast tot de recente ophef over problematische jeugdgroepen, zoals in Zaandam en Maassluis. "Hoe minder er gebeurt, hoe meer aandacht ervoor is", zegt criminoloog Henk Ferwerda, die al vijftien jaar onderzoek doet naar problematische jeugdgroepen. "Op sommige plekken gaat het nog wel eens mis, en dat is heel vervelend voor die bewoners. Maar we doen nu alsof het aan de orde van de dag is. En dat is absoluut niet zo."

Overlast
Ongeveer één op de twintig Nederlanders ervaart overlast van rondhangende jongeren in de buurt, blijkt uit onderzoek van het CBS. Dit percentage daalde sinds 2012 van 6,7 naar 5,3 procent. Ook gerelateerde misdrijven komen veel minder voor.

Toch telt Nederland nog altijd duizenden buurten waar een deel van de bewoners overlast ervaart, ook als het aantal incidenten is gedaald. Typisch voorbeeld daarvan is de Roosendaalse wijk Langdonk, waar het vijf jaar geleden flink uit de hand liep.

Allerlei maatregelen zorgden daarna wel voor verbetering, toch voelen veel bewoners zich nog steeds niet veilig in de eigen wijk.

"Wij kunnen hier niet in de tuin zitten. Ze zitten om het hoekje, op die speeltoestellen, en gillen de hele avond."

Lees een uitgebreide reportage zaterdag in BN DeStem

Volledig scherm
Winkelcentrum Lindenburg in wijk Langdonk in Roosendaal
Volledig scherm
Een bewoner zet camerabewaking in tegen overlast in de wijk Langdonk in Roosendaal
Volledig scherm
Jongeren in de wijk Langdonk in Roosendaal

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
164 stemmen